Regionsrådsvalg
Samfund

Vigtig kvinde-rekord ved valget: Nu er fordelingen fifty-fifty

23. november 2021
af Signe Bertram
Foto: Casper Dalhoff/ Ritzau Scanpix
103 kvinder blev stemt ind i regionsrådene ved valget 16. november. Det betyder, at de nu sidder på halvdelen af pladserne.

50,2 procent kvinder og 49,8 procent mænd.

Sådan ser den samlede fordeling af pladser nu ud i landets fem regionsråd.

På twitter betegner Danske Regioner nyheden som historisk.

103 kvinder blev stemt ind i hele landet. Det skriver Danske Regioner. Med 205 medlemmer i alt er det altså det tætteste, man kan komme på en lige fordeling af mænd og kvinder.

Samtidig er det også ny rekord og en stor fremgang siden valget i 2017. Her blev kvinder stemt ind på 38 procent af pladserne i regionsrådene.

I en pressemeddelelse siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, at udviklingen er tilfredsstillende:

– Kvindernes andel i regionsrådene stiger efter dette valg. Der var rekordmange kvinder på stemmesedlen, og det er nu blevet vekslet til et stigende antal kvindelige regionsrådsmedlemmer. Det er tilfredsstillende, at regionalpolitikernes repræsentation nu afspejler befolkningens sammensætning for så vidt angår kønsfordelingen, siger Stephanie Lose.

Jordemødre og sygeplejersker på kandidatlisten

Flere kvinder stillede også op til regionsrådsvalget denne gang. 36 procent af kandidaterne var kvinder mod 31,7 procent i 2017.

Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen har tidligere forklaret, at flere kvinder stiller op til regionrådsvalget, fordi regionerne har ansvar for områder, hvor kvinder er i overtal.

- Det er emner, de er klædt på til på grund af fagområder, hvor kvinder ofte er overrepræsenteret. For eksempel skolelærere og sosu-medarbejdere, fortalte hun i oktober til Ritzau.

Regionerne varetager opgaver inden for blandt andet social- og uddannelsesområdet, mens deres hovedansvar er at styre det danske sundhedsvæsen.

På femina har vi gennem det seneste år dækket sygeplejerskernes kamp for bedre løn- og arbejdsvilkår og tilstandene på de danske fødegange. Og på kandidatlisterne til regionrådsvalget var der også flere jordemødre og sygeplejersker at finde.

Dansk Sygeplejeråd delte op til valgdagen en liste med sygeplejerskekandidater til både kommunal- og regionrådsvalget. Her var 30 ud af deres 31 kandidater til regionsrådene kvinder, mens en enkelt mand var på listen.

Også otte medlemmer af Jordemoderforeningen stillede op.

Selvom uligheden har udlignet sig i regionsrådene, halter byrådene stadig efter.

Fra 2017 til 2021 har der kun været en stigning i andelen af kvinder fra 33 til 36 procent.

På borgmesterposten sidder der nu 19 kvinder i landets 98 kommuner, hvilket også er en rekord. Du kan se borgmestrene her.

Optællingerne i denne artikel er baseret på mande- og kvindenavne og tager derfor ikke højde for evt. mandater med non-binær kønsopfattelse.

Læs også