Kefa Abu Ras er frivilligchef i foreningen Søstre mod vold og kontrol
Podcast

Vi ved ikke nok om æresrelaterede drab: ”Når en kvinde siger, at hendes mand truer med at rense sin ære, så er det faktisk en dødstrussel”

19. januar 2023
Maria Brus Pedersen
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Der er nogle kulturelle koder, som vi skal være særligt opmærksomme på, når det gælder æresrelaterede drab, siger Kefa Abu Ras i dette afsnit af podcasten Kommissionen.

Hver time bliver fem kvinder og piger slået ihjel verden over af et familiemedlem, langt de fleste af en partner eller ekspartner.

I Danmark bliver hver fjerde drab begået af en nuværende eller tidligere partner, og sidste år blev 10 danske kvinder ofre for partnerdrab.

Tredje afsnit af feminas ligestillingspodcast Kommissionen dykker ned i årsagerne til partnerdrab, men ifølge Kefa Abu Ras, frivilligchef i foreningen Søstre mod vold og kontrol er vi nødt til at tale mere om en specifik type partnerdrab: æresdrab.

Hun oplever nemlig, at når det kommer til æresrelaterede drab, har politiet alt for lidt viden til både at håndtere sagerne og forebygge.

- Når en kvinde siger, at hendes mand truer med at rense sin ære, så er det faktisk en dødstrussel. Og det er jo mega, mega alvorligt.

Kommissionen

Kommissionen er feminas nye podcast om ligestilling med journalist og debattør Ayşe Dudu Tepe som vært.

I 2022 nedsatte den socialdemokratiske regering Kommissionen for den glemte kvindekamp, men kvindekamp er alles kamp, Ayşe Dudu Tepe vil have en samtale om ligestilling på tværs af hudfarve, religion, køn osv.

Derfor inviterer hun hver uge en række gæster i studiet for at diskutere ligestillingspolitiske emner. Sammen danner de deres egen kommission med konkrete forslag til, hvordan vi sammen kan skabe mere ligestilling.

En del af hendes arbejde som frivilligchef er at tale med kvinder, der er ofre for æresrelaterede konflikter og vold. Og hun hører ofte, at disse kvinder har siddet overfor en politibetjent, som ikke har forstået de kulturelle koder, der kan være på spil.

Og hun understreger, at det kan have store konsekvenser.

Kefa Abu Ras er opvokset i Jordan, og beskriver, hvordan hun selv under sin opvækst har lært, at hun som pige skulle passe på familiens ære.

- Det er et kæmpe stort ansvar hos mig, men jeg ved, at hvis jeg skal passe 100% på min ære, så skal min bror og min far passe en million gange mere på. Fordi det er dem, som står til ansvar, hvis jeg kommer til at krænke familiens ære.

I dette afsnit af Kommissionen taler hun med vært Ayşe Dudu Tepe samt vicepolitiinspektør Søren Rye og journalist Line Vaaben.

Line Vaaben har i mange år beskæftiget sig med partnerdrab og herunder også æresrelaterede drab.

Hun beskriver også, hvordan der er ting, der går igen i motivationen for både partnerdrab og æresdrab, men at der også er særlige omstændigheder ved æresrelaterede drab, f.eks. at der ikke er nødvendigvis kun er én gerningsmand, men at hele familien ofte er involveret.

- Det er nogle andre faresignaler, det er en anden problematik. Også i forhold til kvinder, der kommer på krisecentre, som har en anden etnisk baggrund. Der kan det være svært at få hjælp i netværket, fordi netværket kan være en del af problemet, siger Line Vaaben.

Hun understreger også, at der er nogle grundlæggende fællesnævnere.

- Der er også utrolig meget ære på spil for den mand, der slår sin kone ihjel, uden at resten af familien er involveret. Det handler om maskuline idealer, som er dybt indlejret i vores kultur, siger hun og fortsætter:

- Når manden mister kontrollen, altså når han mister ejerskabet over den her kvinde, så bliver hans maskulinitet truet.

De maskulinitetsidealer har også dybe historiske rødder herhjemme, fortæller Line Vaaben.

- Frem til 1663 var det i Danmark straffrit at slå sin hustru ihjel, hvis hun havde været sammen med en anden mand. Det galt ikke den anden vej, hvis manden havde været utro.

Hør hele podcasten her i artiklen, på Spotify eller der, hvor du normalt finder dine podcasts.

Læs også