antorini
Samfund

Tidligere minister har opsagt direktørjob for at blive sygeplejerske

17. august 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christine Antorini beskriver sygeplejerskefaget som ”sindssygt vigtigt og fedt” og håber, hun kan inspirere andre til at ændre kurs, selv om de er et godt stykke inde i arbejdslivet.

”Det er både vigtigt og meningsfuldt.”

Sådan skriver den tidligere socialdemokratiske minister Christine Antorini om det karriereskift, hun onsdag annoncerede på det sociale medie X, tidligere Twitter.

Og det fag, hun omtaler, er sygeplejerskefaget.

Christine Antorini har nemlig besluttet sig for at stoppe som direktør i Life Fonden efter fem år på posten for at blive sygeplejerske. Life fondens ambition er at skabe et undervisningsinitiativ, som styrker børn og unges interesse for naturvidenskab og teknologi og iværksat af Novo Nordisk.

Til Altinget fortæller Christine Antorini, at hun længe gerne har villet noget andet med sit liv, og efter at være fyldt 58 år var det ”nu eller aldrig”:

– Tanken har været, at hvis jeg skulle noget andet, så skulle det også være noget helt andet. Sygeplejerskefaget er et sindssygt vigtigt og fedt fag, og det er en katastrofe, at ansøgningstallet igen er faldet, siger hun til Altinget.

Christine Antorini har også ret i, at der er for få, som søger ind på sygeplejerskeuddannelsen i forhold til, hvor mange sygeplejersker vores samfund har brug for.

I 2021 var der 4.703, der søgte ind på uddannelsen. Men i 2022 faldt tallet til 3.373 ansøgere. Det var en lille smule højere i år, hvor 3.602 søgte ind på uddannelsen.

Ifølge en analyse, som DAMVAD Analytics har foretaget for Danske Professionshøjskoler, vil der mangle 8.200 sygeplejersker i 2030.

Allerede i dag er der mange ledige stillinger som sygeplejerske, og mange sygeplejersker forlader det offentlige. Fra maj 2021 til maj 2022 forlod 2.442 sygeplejersker således deres job i regionerne.

Det tager tre og et halvt år at uddanne sig til sygeplejerske, og Christine Antorini håber på at komme ind på uddannelsen i Hillerød. Hun fortæller også, at hun håber, hun kan inspirere andre til at ændre kurs i deres arbejdsliv.

Christine Antorini har en fortid i dansk politik, hvor hun i 2011-2013 var børne- og undervisningsminister og sidenhen undervisningsminister i 2013-2015 for Socialdemokratiet. Tilbage i 1998-1999 var hun medlem af Folketinget for SF.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også