Nye tal: 2.400 sygeplejersker har forladt regionerne på et år
Foto: Thomas Rousing/Ritzau Scanpix
Fra maj 2021 til maj 2022 har 2.442 sygeplejersker forladt deres jobs i regionerne.
Det skriver DR på baggrund af tal fra fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL).
I maj 2021 var der 42.637 sygeplejersker, mens der i maj 2022 var 40.195. Det svarer til et fald på 5,7 procent.
Jes Søgaard, som er professor i sundhedsøkonomi ved SDU, tallene, siger til DR, at afdelingerne bliver endnu mere pressede, og at det bliver hårdere og hårdere for de sygeplejersker, som er tilbage.
- De offentlige sygehuse styrtbløder personale, og det er meget, meget bekymrende. Vi har set udviklingen gennem længere tid, men nu går den markant hurtigere, end vi har været vant til, siger han.
At der mangler sygeplejersker på de danske hospitaler er ikke nogen nyhed. I 2020 indgik regeringen en aftale med regionerne om 1000 flere sygeplejersker.
Men ifølge tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor, som DR har fået, var der 555 færre fuldtidsansatte sygeplejersker i maj 2022, end der var i slutningen i 2019.
Akutte opgaver
DR har forelagt kritikken for sundhedsminister Magnus Heunicke (S), som medgiver at manglen på sygeplejersker er akut og skal løses efter valget. Her siger han også, at de bliver nødt til at løfte sygeplejerskernes løn- og arbejdsvilkår.
Ifølge professor Jes Søgaard er der hårdt brug for politisk handling.
- Det er så kritisk, at hvis ikke politikerne griber ind med nogle helt konkrete tiltag til at ændre på sygeplejemanglen senest i 2023, så risikerer vi om et par år at stå i en situation, hvor det offentlige ikke længere kan klare de akutte opgaver, siger han til DR.
Katrine og Nicoline er sygeplejersker og vil have mere i løn. Ikke flere klapsalver og honninghjerter
Manglen på sygeplejersker har også fået landets kirurger til at skrive et åbent brev til politikerne i Politiken. De fortæller, hvordan mange operationer må udsættes på grund af personalemangel. De skriver, at vi står over for en krise.
En af de kirurger, som mangler sygeplejersker, er Tim Houbo Perdesen, som femina talte med i august.
- Vi er der, hvor læsset er væltet, sagde han.
Efter strejken
Sygeplejerskernes strejke sidste år endte med et regeringsindgreb i august. Dengang fortalte formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, til femina, at hun frygtede, at flere sygeplejersker ville flygte fra faget.
Læs, hvad ni sygeplejersker siger efter strejken: "Jeg vil ikke længere behandles som skidt til en latterlig løn"
Flere sygeplejersker fortalte også til femina, at de ville forlade faget. Blandt andre dengang 30-årige Pernille Ellegaard Jensen.
- Jeg tog konsekvensen af regeringsindgrebet og pakkede mit håb om fair løn for vores uddannelsesniveau, ansvar og kompetencer væk. Det kommer ikke til at ske i de næste årtier, sagde hun.
I stedet havde hun tilmeldt sig en ny uddannelse, som hun selv havde sparet op til.