aske
Samfund

Tidligere følte han sig som en "en pik, der skulle præstere". Men så oplevede han noget særligt

31. maj 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Mads Lyhne
I sit tidligere forhold oplevede kunstner Aske Jonatan Kreilgaard for første gang at at kunne overgive sig helt til andet menneske, men nu, hvor forholdet er slut, kæmper han med at finde fodfæste i sin seksualitet som single.

Da Aske Jonatan Kreilgaard for første gang efter et brud med sin ekskæreste havde sex med en ny kvinde, oplevede han et angstanfald.

Han tænkte: ”Jeg kan ikke det her mere. Jeg kan ikke længere have sex uden at være intim.”

Han kunne ikke vende tilbage, efter han for første gang i sit liv havde oplevet ægte intimitet med sin ekskæreste.

Efter i mange år at have prøvet at passe ind i en boks, der hed “maskulin seksualitet”, hvor han ikke turde åbne for sin sårbarhed, havde han mødt et menneske, der gav ham modet til det.

– Jeg var jo ikke til stede med mine sexpartnere tidligere, siger Aske.

For Aske har seksualitet hele livet været forbundet med skam.

Som teenager i 00’erne oplevede han, at hans sårbare og undersøgende seksualitet ikke stemte overens med det maskulinitetsideal, der var på det tidspunkt. Her var det idoler som 50 Cent og andre hiphop-kunstnere, der skabte det popkulturelle billede af “en rigtig mand”.

Den skam har fulgt ham ind i hans voksenliv, og derfor var det “livsåbnende”, da Aske oplevede at turde give sig helt hen i den seksuelle relation til sin ekskæreste.

– Jeg oplevede for første gang at give mig selv lov til at være elsket og til at være til stede. Ikke bare være en pik, der skulle præstere.

femina update-podcast "Sexterapi"

I feminas podcastserie “Sexterapi” møder vi otte modige mennesker, der åbner op omkring en intim problemstilling, de netop står overfor. De vender deres tanker, oplevelser og følelser med Camilla Tved, der er jordemoder, sexolog og sexterapeut. Hun taler til dagligt med folk om seksualitet og lyster med det fokus, at de skal hvile sig i det og have lyst til at udfolde sig.

I dette afsnit møder vi Aske Jonatan Kreilgaard.

Men nu er Aske i tvivl, om han kan tage den sårbarhed, intimitet og ærlighed med sig videre i nye seksuelle relationer.

Ifølge sexolog, jordemoder og sexterapeut Camilla Tved er det ikke underligt, at Aske har den bekymring. For det har været en skelsættende begivenhed i hans liv, som er blevet knyttet til ét enkelt menneske.

Men hun understreger, at det ikke er Askes ekskærestes fortjeneste, at han har fået den ”livsåbning”.

– Det er dig, der har gjort det arbejde, ikke hende. Det er din seksualitet og ikke hendes. Derfor har du det også med dig, det har hun ikke, siger Camilla.

Aske anerkender, at det er ham selv, der har åbnet sig, men fortæller, at ekskæresten har været den eneste person, der har skabt det rum for ham.

– Hun er den første, svarer Camilla.

Læs også