https://imgix.femina.dk/2021-03-03/taylorswiftpng.png
Kommentar

Taylor Swift minder os om, at vi kvinder selvfølgelig kan være sammen med så mange, vi vil

3. marts 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Zz/AP/Ritzau Scanpix
KOMMENTAR: Når Taylor Swift siger fra over for en sexistisk joke, siger hun ikke kun fra på sine egne vegne. Hun siger fra og står op for, at alle kvinder skal være frie til at have sex med lige præcis det antal partnere, de vil, uden at nogen skal pege fingre ad dem.

Hvor mange mænd må en kvinde egentlig date og have sex med, før det er for mange?

Et spørgsmål, jeg egentlig troede havde passeret sin udløbsdato for længst i det herrens år 2021, hvor MeToo-bølgen efterhånden har floreret globalt i årevis. Igen og igen har den fortalt os, at kvinder har ret til at bestemme over deres egen krop. At de har magten over den. Og at de må have sex med lige præcis så mange, som de vil. Selvfølgelig.

Men spørgsmålet er åbenbart stadig aktuelt.

Fordi: ”What do you care? You go through men faster than Taylor Swift.”

Den replik har skaberne af Netflix-serien ”Ginny & Georgia” lagt i munden på en af seriens karakterer, teenageren Ginny, som siger det til sin mor, den 30-årige Georgia. Selvom der måske ligger gode intentioner bag, forstår jeg det sådan her: Moderen har gang i lidt for mange mænd på lidt for kort tid – ligesom Taylor Swift åbenbart har.

Det mener jeg nu ikke, at Taylor Swift har, og det gør hun og hendes fans heller ikke. Hashtagget #RespectTaylor har bredt sig på Twitter som moralsk opbakning til den 31-årige sangerinde, der har udgivet ni albums siden 2006 og er en vor tids bedst sælgende musikere.

Som respons på Netflix-replikken, skriver hun følgende i et tweet:

”Hey Ginny & Georgia, 2010 ringede og vil have sin dovne og dybt sexistiske joke tilbage. Hvad med, at vi stopper med at degradere hårdt arbejdende kvinder ved at definere det her lort som sjovt,” skriver hun.

Hun stikker også til Netflix, som hun samarbejdede med om dokumentaren ”Miss Americana,” der blev udgivet i 2020, følger Taylor Swift tæt og netop kredser om det at være kvinde og kunstner.

Taylor Swift er i virkeligheden den største boss

For Taylor Swift bliver nemlig ikke blot betragtet og hyldet som en af vor tids bedst sælgende og dygtigste kunstnere. Hun bliver også målt og vejet på hendes forhold til mænd – i en sådan grad, at hendes datingliv sommetider har trukket større opmærksomhed end hendes musikalske formåen.

Da hun udgav albummet ”1989” i 2014, spekulerede mange i, hvorvidt det handlede om hendes ekskæreste, sangeren Harry Styles. Taylor Swift spekulerede selv over, at kunstnere som Ed Sheeran og Bruno Mars jo egentlig gør det samme som hende: De skriver om deres kærlighedsliv, deres ekskærester og nuværende kærester, men uden at nogen hejser et rødt flag.

Det gør de, når Taylor Swift gør det samme, og det adresserer hun også i mega-hittet Shake It Off:

”I go on too many dates. But I can’t make ‘em stay. At least that’s what people say”

Jeg går på for mange dates, men jeg kan ikke få dem til at blive – det er i hvert fald, hvad folk siger, synger hun.

I sangen ”The Man” fra 2019-albummet ”Lover”, synger hun også, at mænd bliver betragtet som komplekse og cool, når de inddrager deres kærlighedsliv i deres musik. Hun reflekterer over, hvordan hun ville blive betragtet, hvis hun var en mand:

”They’d say I played the field before I found someone to commit to. And that would be okay for me to do. Every conquest I had made would make me more of a boss to you”

Men Taylor Swift bliver ikke betragtet som mere boss, når hun har erobret endnu en mand eller som en, der ikke løber med den første og den bedste. I stedet bliver hun kritiseret for det og holdt nede af det.

Alle vil have en del af Taylors kærligheds- og sexliv

For den slutshaming Taylor Swift har oplevet gennem hele sin karriere, og som mange kvinder sikkert kan genkende i en eller anden grad, handler ikke kun om antallet af partnere.

Det handler om alle de associationer, der klæber sig til en kvinde, der er for meget, for lysten, for hurtig, for nem i samfundets øjne. Der ligger et massivt analyseapparat bag spørgsmålet om, hvor mange mænd Tayler Swift ”goes through”.

Ligesom den nylige Britney Spears-dokumentar, der viser, hvordan hun 11-årig bliver spurgt ind til, om hun har en kæreste af en 70-årig mandlig tv-vært, der tilbyder at være hendes kæreste, og senere som voksen bliver spurgt ind til, om hun er jomfru, kan Taylor Swift heller ikke få lov at have sit kærligheds- og sexliv for sig selv.

Fordi alle vil blande sig. I stedet for at tale om hendes indlysende musikalske talent vil de hellere have svar på, hvad der dog er galt med den unge kvinde, siden hun ikke bare har giftet sig med sin high school-kæreste og spændt et kyskhedsbælte om livet og kastet nøglen i havet.

Hvorfor er det stadig sådan?

Fordi kvinders seksualitet altid har været betragtet som skamfuld og hendes jomfruelighed som noget, hun skulle værne om: Uskylden og ”renheden” som livets ledestjerne frem for alt.

Det er derfor, populærkultur har bildt os ind, at en jomfruhinde findes, at den både kan sprænge og bløde, når en kvinde mister(!) sin mødom. Som om, der blev taget noget fra os, som om vi ikke kunne eje vores egen seksualitet og tage vare på den, men partout skulle lægge den i hænderne på en mand.

Det er derfor, kvinders kønslæber engang blev kaldt for skamlæber, for dernede regerer klitoris – et organ, som ingen anden funktion har end at bringe en kvinde nydelse.

Kvinder kan aldrig blive for meget

Det er tankevækkende, grænsende til det tragikomiske, at menneskeheden formåede at sende en mand (selvfølgelig) til månen i 1969, men først i 1998 havde kortlagt kvindens klitoris, et kort over kvindens adgang til nydelse med sig selv.

Netflix’ replik er derfor ikke bare en joke, men et levn fra gamle dage, hvor kvinders seksualitet, deres lyst, liderlighed og de få sekunder, hvor hendes orgasme får alt til gå op i en højere enhed, blev betragtet som farligt og beskidt. Især når hun fik for mange orgasmer med for mange forskellige mænd.

Når Taylor Swift siger fra over for Netflix’ ”joke”, siger hun derfor ikke kun fra på sine egne vegne. Hun siger fra og står samtidig op for, at alle kvinder skal være frie til at have sex med lige præcis det antal partnere, de vil, uden at nogen skal pege fingre ad dem og stemple dem som for meget, for hysteriske, for liderlige, for seksuelle, for at opveje dårligt selvværd med et one night stand eller have et usundt forholdt til sex.

Taylor Swift vil have magten over sin egen seksualitet. Og ved at kræve den, giver hun den også til andre kvinder.

Læs også