abort
Samfund

Tallet har taget et gevaldigt hop: Nu mener flere danskere, at abortgrænsen skal hæves

27. februar 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Anthony Behar/SIPA/Ritzau Scanpix
Siden den fri abort blev vedtaget i 1973, har grænsen ligget på 12 uger, og der er stadig flertal for at bevare den grænse. Men markant flere danskere end tidligere vil hæve grænsen.

Flere danskere bakker op om at hæve abortgrænsen i dag end i september sidste år.

Helt præcist bakker 31 procent af danskerne nu op om at hæve grænsen på de 12 uger, mens det i september sidste år kun mødte opbakning fra 13 procent af danskerne.

Det skriver DR, som har fået Epinion til at foretage en rundspørge.

Den nye rundspørge viser også, at 48 procent af danskerne helst vil have, at grænsen bliver på de 12 uger. 18 procent har ikke besluttet sig endnu eller har ikke ønsket at svare, mens tre procent mener, at grænsen bær sænkes.

Målingen fra september foretog Epinion for Altinget, og dengang mente 67 procent, at grænsen skulle fastholdes.

Siden aborten blev fri i Danmark i 1973, har den ligget på 12 uger, og det gør den til en af de strengeste grænser i Europa. Flere stemmer mener også, at 50 år med den samme grænse er en god anledning til at se på, om den skal ændres.

Et argument, der også går igen, er, at nakkefoldsscanningen ligger i uge 12, og at kvinden bør have mulighed for at vælge en abort efter scanningen.

Debatten blev sat i gang af Enhedslisten og Venstre sidste sommer, som opfordrede Etisk Råd til at give deres vurdering af, om man bør ændre grænsen. Etisk Råd gik i gang, og de regner med at fremlægge deres resultater til sommer.

Opfordring kom, efter USA's højesteret havde fjernet retten til fri abort for i stedet at lade det være op til delstaterne at lovgive om abort.

Herhjemme har blandt andre Dansk Kvindesamfund, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi samt Sex & Samfund sagt, at de mener, grænsen bør hæves. Det samme mener Enhedslisten.

Imens venter de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, på Etisk Råds anbefaling, før de melder noget ud.

Der er flere dele af lovgivningen end selve grænsen, som er til debat. I dag skal en kvinde under 18 år have sine forældres tilladelse til at få en abort, og nogle vil have den grænse ned på 15 år.

Og så er der ”abort-rådet”. Kvinder, som ønsker abort efter 12. uge, får i dag sin sag bedømt af et råd bestående af en gynækolog, en psykolog og en sagsbehandler. Her mener nogle, at det altid bør være op til kvinden selv at beslutte, om hun vil have en abort.

Sidste år udgav WHO, verdenssundhedsorganisationen, en ny vejledning – faktisk helt uden en grænse. Deres vurdering lød nemlig, at det er sundhedsmæssigt forsvarligt at foretage abort gennem hele graviditeten.

Læs også