https://imgix.femina.dk/2022-05-16/afghankvinder.jpeg

Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix

Afghanistan

Taliban beordrer kvinder til at dække deres ansigt til – nu går kvinderne på gaden i protest

11. maj 2022
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Wakil Kohsar/AFP/Ritzau Scanpix
Taliban beordrer kvinder til at dække hele deres ansigt, når de befinder sig i offentligheden. I går gik afghanske kvinder på gaden i protest for at kæmpe for deres rettigheder.

I går kunne man i Kabuls gader se og høre en flok afghanske kvinder protestere og kæmpe for retfærdighed.

Protesterne kommer efter den afghanske regerings seneste udmeldning.

Den 7. maj beordrede Taliban, at kvinder fremover skal dække hele deres krop og ansigt, når de bevæger sig ud offentligt. Det skriver The Guardian.

– De kvinder, der ikke er for gamle eller for unge, skal dække deres ansigter til, undtagen deres øjne.

Sådan lød udmeldingen fra talsmand for ministeriet, Akif Muhajir ved en konference i den afghanske hovedstad, Kabul.

I påbuddet lyder det også, at kvinder skal blive hjemme, hvis ikke de har noget vigtigt at foretage sig udenfor.

Oven i det er det kvindernes arbejdsgiver eller ægtemand, der skal håndhæve, at påbuddet overholdes. Hvis en kvindes ansigt bliver set offentligt, er det hendes mand, der skal betale prisen med bøde og derefter fængselsstraf.

International fordømmelse

Den nye udmelding følger i slipstrømmen på en række omfattende restriktioner, som Taliban har pålagt afghanske piger og kvinder.

Siden Taliban kom til magten i Afghanistan sidste år i august, har de udelukket kvinder fra de fleste jobs, forbudt ungdomsuddannelse for piger, forbudt kvinder at rejse alene, hindret kvinders adgang til sundhedspleje samt afviklet systemet, der skal beskytte kvinder mod vold.

Den seneste udmelding har udløst fordømmelse verden over. Blandt andet denne reaktion fra kvinderettighedsdirektør hos Human Rights Watch, Heather Barr.

– Taliban fortsætter med at drive krig mod kvinder. Afghanistan venter på at se hvad – hvis noget – verden vil gøre for at beskytte deres rettigheder, skriver hun i et tweet.

Læs også