Samfund
25. november 2021

Afghanske piger og babyer bliver giftet bort for at brødføde deres familier

Den økonomiske krise i Afghanistan, efter Taliban har taget magten, gør forældre desperate nok til at sælge deres piger til gengæld for medgift – alternativet er, at resten af familien sulter. Krisen går særligt ud over piger og kvinder.
Af: af Bonna Haagen Pedersen
https://imgix.femina.dk/2021-11-25/20211106-133442-5-1920x2885we.jpg
En afghansk kvinde venter med sin baby på uddeling af mad fra World Food Programme i udkanten af Kabul.

Foto: Hector Retamal/AFP/Ritzau Scanpix

Uden job og i dyb gæld havde Afghanistans økonomiske krise efterladt mureren Fazal med et valg – at gifte sine unge døtre væk eller risikere at, at hans familie sultede ihjel.

Han modtog 3.000 dollar, knap 20.000 kroner, i medgift, da han sidste måned giftede sine 13- og 15-årige døtre væk til mænd, der var mere end dobbelt så gamle som dem. Det skriver Berlingske.

– Jeg havde ikke nogen andre muligheder for at brødføde min familie og afbetale min gæld. Hvad skulle jeg ellers have gjort?

Hvis han igen løber tør for penge, kan han blive nødt til at sælge sin syvårige datter, siger han til Thomas Reuters Foundation.

– Jeg håber desperat, at jeg ikke bliver nødt til at gifte min yngste datter væk.

Ikke et enkeltstående tilfælde

Siden Taliban overtog magten i Afghanistan i sommer, er børneægteskaber steget parallelt med fattigdom. Unicef kunne i starten af november fortælle, at afghanske piger i stigende grad er i fare for at blive giftet bort.

I samme udtalelse fra Unicef lyder det, at de har modtaget troværdige indberetninger om familier, der tilbyder at sælge deres helt ned til 20 dage gamle døtre til fremtidigt ægteskab i bytte for en medgift.

– Det ødelægger deres liv – deres mentale, emotionelle, fysiske og seksuelle helbred.

Påvirket af tørke og økonomisk kollaps står Afghanistan til at blive verdens værste humanitære krise ifølge FN-agenturer.

Millioner af mennesker er på grænsen til hungersnød, mens vinteren sætter ind, og FN vurderer, at 97 procent af husstandene kan falde under fattigdomsgrænsen ved midten af år 2022.

Siden Taliban tog magten i landet i sommer, er de økonomiske bidrag fra udlandet blevet skærpet, og flere lande har også indført sanktioner mod Afghanistan.

Priserne på fødevarer er steget markant, og millioner står uden job eller ikke blevet betalt.

Situationen stod ifølge Unicef allerede grelt til før Taleban overtog magten. I 2020 var næsten halvdelen af Afghanistans befolkning så fattige, at de manglede basisernæring eller rent vand.

Afghanske piger og kvinder betaler prisen

Og den økonomiske krise får altså nu forældre til at sælge deres unge piger for at kunne brødføde resten af familien.

Piger, som bliver giftet væk, når de er unge, har større risiko for at blive udsat for voldtægt, partnervold, udnyttelse og farlige komplikationer i forbindelse med graviditet.

– Det ødelægger deres liv – deres mentale, emotionelle, fysiske og seksuelle helbred, siger Afghani, præsident for den afghanske sektion af Women’s International League for Peace and Freedom’s til Thomas Reuters Foundation.

Generelt har afghanske kvinder og piger kunnet mærke begrænsningen af deres rettigheder, siden Taleban igen tog magten i landet.

Piger og unge kvinder må ikke gå i skole, og skal i stedet blive hjemme. Taliban har tidligere udtalt, at piger vil kunne genoptage deres skolegang, dog uden at forklare hvilke vilkår, det skal ske under.

Søndag udsendte Taliban-styret en række nye religiøse retningslinjer, hvor de blandt andet opfordrer landets tv-stationer til ikke længere at vise kvinder i tv-dramaer og serier. Det skriver BBC.

I samme omgang er kvindelige journalister og tv-værter blevet beordret til at bære hijab, når de er på skærmen.

Også på universiteterne er kvinderne begrænsede. Den kønsopdelte undervisning kombineret med en mangel på kvindelige undervisere gør det vanskeligt for kvinder at forsætte deres uddannelse.

På universiteterne har Taliban ligeledes indført regler om, hvordan kvinder må være klædt.

Alt det på trods af at Taliban i august udtalte at ”de forpligter sig til rettigheder for kvinder under Shariasystemets forudsætninger”.

Læs mere om:

Læs også