liz
Storbritannien

Storbritanniens nye premierminister er en ”politisk håndgranat”. Men hun ville nok ikke få sin fars stemme

6. september 2022
Af Silje Qvist
Foto: Martyn Wheatley/Parsons Media/Ritzau Scanpix
Den konservative Liz Truss er Storbritanniens nye premierminister. Hun bliver både kaldt for "en politisk håndgranat" og "den nye Thatcher" af medierne, men hvem er hun egentlig?

Endelig har Storbritannien fået sin nye premierminister. Det bliver Liz Truss, der skal overtage posten fra partifællen Boris Johnson, som gik af efter massiv kritik.

Vi har samlet det, som du har behov for at vide om premierministeren.

Ikke så populær uden for partiet

Skulle den britiske befolkning til valg i morgen, er det ikke sikkert, at Truss havde fået posten. Men da hun er blevet valgt som Det Konservative partis leder, bliver hun dermed også premierministeren.

– Hun har aldrig været set som en favorit til at blive premierminister overhovedet. Hun er den usandsynlige vinder af det her ræs, siger DR’s Storbritannien-korrepondent Tinne Hjersing Knudsen til DR.

Ifølge Yougov, der løbende følger britiske politikeres popularitet, så synes 21 procent af briterne om Liz Truss. Det tilsvarende tal for Boris Johnson er 30 procent.

Tilhænger af en minimalstat

Den nye premierminister ligger langt til højre på det politikse spektrum. Hun har allerede lovet briterne markante skattelettelser og har store planer for økonomisk vækst. Hun ønsker en såkaldt minimalstat, der skal sikre vækst for individet og for økonomien.

– Jeg vil levere en klar plan for skattelettelser og vækst i vores økonomi. Jeg vil levere på energikrisen, håndtering af folks energiregninger, men også håndtere de udfordringer, vi har med energiudbuddet på langt sigt, siger Liz Truss blandt andet i sin takketale.

Hun bliver af medier som The Guardian og The Sun kaldt en politisk håndgranat, der ikke er bange for at sige, at forandringer skal på bordet, og at der skal gøres noget radikalt anderledes.

Konflikt i familien

Liz Truss er overbevist om, at hun aldrig får sin fars stemme, når han går til stemmeurnen. For begge hendes forældre, John Kenneth og Priscilla Mary Truss, er meget venstreorienterede. Hendes far nægtede faktisk at hjælpe hende med valgkampen.

Hun er født i Oxford, og efterfølgende flyttede de til Glasgow i Skotland. Det var et miljø, der var anti-konservativt og anti-Margaret Thatcher i 70’erne, som på daværende tidspunkt var premierminister fra Det Konservative Parti.

“Maggie, Maggie, Maggie — out, out, out!” råbte Liz Truss til demonstrationer mod de konservative. Siden har hun forklaret, at hun deltog i demonstrationerne, fordi miljøet var sådan, og det samme gjorde hendes forældre.

Lang karriere i britisk politik

Truss har været en del af Underhuset siden 2010 og har haft ministerposter under David Camerons, Theresa Mays og Boris Johnsons regeringer. Hun har tidligere været ligestillingsminister, hvilket hun var fra 2019 til 2021, hvorefter hun blev udenrigsminister.

Hun har dog ofte ændret sine holdninger til forskellige politiske emner. CNN har tidligere kaldt hende for ”en politisk kamæleon”. Hun er blandt andet gået fra at være Brexit-modstander til Brexit-tilhænger og gået fra at være modstander af monarkiet til at være en del af den EU-skeptiske højrefløj.

En ny jernlady

Liz Truss bliver den tredje kvindelige premierminister i Storbritannien. Hun er ofte blevet beskyldt for at kopiere den tidligere ikoniske premierminister Margaret Thatcher. Truss skulle efter sigende se rødt, når hun bliver konfronteret med beskyldningen. Men parallellen til jernladyen er effektiv for Liz Truss.

Ifølge mediet Politico har Det Konservative Parti længe ledt efter en moderne Margaret Thatcher. Det har de på mange måder fundet i Liz Truss, som de ser som en værdig aftager til den tidligere konservative leder.

Dog ville Thatcher aldrig foreslå milliarddyre skattelettelser, som Truss går meget ind for.

En smule kejtet

Truss gik viralt, da hun holdt en bizar tale tilbage i 2014 som miljø- og fødevareminister. En passioneret og storslået tale omkring ost. Yes, du læste rigtigt.

"Vi importerer to-tredjedel af vores oste. Det er en SKÆNDSEL," råbte hun nærmest.

Den britiske befolkning har moret sig meget over talen siden da, men det går ikke Truss på nerverne, ligesom sammenligningen med Margaret Thatcher gør. På den måde minder hun meget om sin forgænger Boris Johnson ifølge Tinne Hjersing Knudsen.

- Hun bliver ikke flov eller pinligt berørt over, at der er en skandale, eller der er folk, som griner af hende, når hun holder en kikset tale om ost. Og det er ret praktisk at have den egenskab, når man er britisk premierminister. Og faktisk er det noget, der har hjulpet hende rigtig godt fremad, siger hun til DR.

Et spændende forhold til EU

Først var hun mod Brexit, men så blev hun for. I dag er hun frontfigur for Det Konservative Partis EU-skeptiske højrefløj. Derfor er den nye premierminister en smule forvirrende at regne ud, når det kommer til hendes internationale politik.

I sidste uge vakte hun opsigt, da hun blev spurgt til, om den franske præsident, Emmanuel Macron, var en ven eller en fjende. Hertil kunne hun ikke besvare spørgsmålet med andet end: ”Det vides ikke endnu. Men hvis jeg bliver premierminister, vil jeg dømme ham ud fra hans handlinger, ikke hans ord.”

Læs også