Sofie Holm
Samfund

Sofie bliver stoppet på gaden af unge kvinder, der har oplevet det samme som hende: “Jo ældre jeg bliver, jo mere pisser det mig af, at det stadig er sådan”

13. juli 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Marie Hald
Da Sofie Holm var teenager, oplevede hun, at der var forskel på, hvor mange sexpartnere, der var socialt acceptabelt at have som kvinde og mand. Da hun blev ældre, opdagede hun, at det skyldtes en dobbeltmoral i, hvordan man ser på kønnene. I dag vil hun ikke skamme sig længere.

Indimellem sker det, at Sofie Holm bliver stoppet på gaden af unge kvinder.

Hun kender dem ikke, men alligevel kommer de op til hende og fortæller, at de synes, at hun har været en inspiration.

Ofte deler de deres egne oplevelser med at blive udskammet for deres seksualitet.

Grunden til, at Sofie bliver stoppet, opstod for to år siden, da hun deltog i DR-programserien “Skamløs”.

Her delte hun og to andre unge kvinder deres erfaringer med at trodse fordomme om seksualitet og antal af partnere.

Serien vakte så meget genklang, at unge piger den dag i dag stadig skriver til Sofie og stopper hende på gaden for at dele deres oplevelser og fortælle hende, at de synes hun er sej:

– Det er jo mega dejligt at få at vide. Det var jo præcis det, jeg gerne ville med det. De er altid bare fucking cute, og sådan: “ej, jeg har oplevet det samme som dig”.

Hvor mange er for mange?

Det er stadig skamfuldt for kvinder at have for mange – eller for få – sexpartnere.

Kvinder underdriver konsekvent, hvor mange partnere de har været sammen med, mens mænd overdriver, viser internationale undersøgelser.

En dansk undersøgelse viser, at skolebørn fortsat har en opfattelse af, at kvinder, der har været sammen med mange, er "billige", mens mænd er "players".

Det er en meget vanskelig balancegang, man skal gå på som kvinde, fortæller sexolog.

I en ny serie sætter femina update fokus på det tal, der burde være så uendeligt ligegyldigt, men som for mange betyder alt for meget.

Men Sofie Holm er langt fra alene med sine oplevelser. For nogle år siden lavede man i Danmark verdens største videnskabelige seksual adfærd og begyndte dermed kortlægningen af danskernes sexliv.

Undersøgelsen, der hedder SEXUS, viser, at mænd og kvinder har nogenlunde samme antal partnere gennem et liv.

Men alligevel er der stadig et stigma forbundet med kvindelig seksualitet. Internationale undersøgelser viser nemlig, at mænd overdriver deres antal af sexpartnere, mens kvinder underdriver.

Synet på antal af sexpartnere er stadig præget af stereotyper, fortæller Lene Stavngaard, der er kandidat i sexologi og tidligere national chef i Sex og Samfund:

– Konsekvenserne af, at kvindelig seksualitet har en kulturel bagage, hvor du egentlig ikke er fri til at udleve den, gør, at det er en meget vanskelig balancegang, du skal gå på som kvinde. Du må ikke være for meget, du må ikke være for lidt, du må ikke være for slutty, men du må heller ikke være for snerpet.

https://imgix.femina.dk/2023-07-11/Sofie%20Holm%20m%C3%B8rk%20baggrund.jpg

Som Sofie Holm sidder her i morgensolen på bagterrassen på restaurant Friheden på Nørrebro, virker hun stærk og selvsikker, mens hun fortæller om sine oplevelser.

Måske var det den samme humor, styrke og dont-give-a fuck attitude, der gjorde, at yngre kvinder kunne se sig selv i Sofie, da hun, mens Skamløs bragede over skærmen på DR, pludselig blev et kendt ansigt i Danmark.

Men selv om det er svært at forestille sig i dag, har Sofie Holm ikke altid været lige så sikker. Da hun var yngre, følte hun ofte, at hun var forkert:

– Jeg følte, at jeg var for meget og gjorde ting, der var for meget. Det tror jeg, at jeg følte ret hurtigt i en meget ung alder. Det at være seksuelt aktiv, hurtigt og have en stemme og gerne ville snakke højt omkring det.

Før Sofie Holm flyttede til København for ti år siden som 17-årig, ville hun ønske, at hun havde haft nogle andre kvinder at spejle sig i. For som teenager i Herning følte hun sig ofte alene med sine oplevelser.

Derfor betyder det ekstra meget for hende, at andre unge kvinder kan genkende hendes historie.

Hun kan også mærke, at hun har smittet af på sin lillesøster på 18, der stadig bor hjemme med deres mor i Jylland:

– Hun har oplevet meget slutshaming, og der kan jeg mærke, i forhold til at jeg er hendes storesøster, at hun har virkelig taget det til sig. Hun kan udøve sin seksualitet meget mere, hvilket gør mig mega stolt, og det er det, jeg egentlig vil være med til at påvirke.

Dobbeltmoralsk

For Sofie var det særligt skiftet fra Herning til København, der gjorde, at hun fandt en omgangskreds, hvor hun følte, at hun kunne være sig selv.

Hun tog tidligt et valg om, at hun ikke ville skamme sig over sit antal eller skjule det:

– Jeg har taget et bevidst valg, forholdsvis tidligt, om at jeg var lidt ligeglad med tallet. Selv om det har været lidt skræmmende at sige, så tror jeg egentlig bare, at jeg har været lidt stolt af, at jeg har været sammen med mange.

Hun har ikke præcis tal på sine partnere, det er der nemlig ingen grund til, mener hun.

Da hun flyttede til København, ville hun gerne prøve en masse ting af, have flere forskellige partnere og udforske sex.

Her blev hun en del af et miljø, der snakkede mere åbent om seksualitet, gik i det tøj, de havde lyst til og gik en del i byen.

Det var særligt i miljøet på teknoklubben “Baggen”, at hun fandt ligesindede, og senere blev klubben også hendes arbejdsplads.

– Vi er meget ens i min vennegruppe omkring sex og seksualitet. Det er emner, vi snakker om åbent og uden skam.

Mange i hendes omgangskreds oplever både at blive dømt for at have mange partnere – men også for at have få:

– Jeg har veninder, der ikke har været sammen med særlig mange, hvor de har også hørt, at de har været kedelige. Og så dem, der har været sammen med mange, hvor det er sådan, “ej, er de ikke lidt vilde?”

Men selv efter skiftet til København, oplevede hun også en dobbeltmoral i, hvordan man ser på antallet af sexpartnere blandt mænd og kvinder:

– Det var bare alligevel sådan, at mænd kunne være sammen med 100, og så kunne kvinder gøre det samme, men så var det bare nogle “hoes”. Der blev bare gjort forskel, og det gør der jo stadig.

– Jo ældre jeg bliver, jo mere pisser det mig også af, at det stadig er sådan her. Så det er jo det, der er hårdt ved det. Nogle gange ville jeg ønske, at jeg var naiv, så ville det måske være nemmere at bare leve i den her verden, ikke?

Dét var medvirkende til, at hun takkede ja til at deltage i programmet for to år siden. Hun var et sted i sit liv, hvor hun havde et behov for at udforske sig selv:

– Jeg var på det tidspunkt sammen med rigtig mange forskellige. Og der prøvede jeg at finde ud af, hvad jeg godt kan lide. Hvilke mennesker vil jeg gerne være sammen med? Hvilken sex vil jeg gerne have?

https://imgix.femina.dk/2023-07-11/Sofie%20holm%20sofa.jpg

“Er hun ikke lidt vild i det?”

På Sofie Holms Instagram er der bikinifotos, lange negle og tatoveringer.

Her promoverer hun også sin profil på OnlyFans, profilen lancerede hun i forbindelse med programmet Skamløs.

OnlyFans er et site, hvor brugere kan betale for adgang til videoer og fotomateriale, primært pornografisk indhold, skabt af privatpersoner. En platform, der har skabt meget omtale de sidste par år.

– Jeg havde tænkt over at lave en profil længe, og så passede det bare godt sammen med det tidspunkt.

I Sofies omgangskreds er der flere, der har en OnlyFans, og hun har et par veninder, der kan leve af det. Selv om det primært har handlet om indtægt, har det også været en måde, at lære sig selv at kende på:

– Det handler selvfølgelig om pengene, men jeg synes også det kunne være spændende at udforske min seksualitet på den måde. Jeg har altid været meget grænsesøgende i forhold til min seksualitet, og jeg vil gerne prøve nogle nye ting. Så det har været en del af min rejse.

Men selv om Sofie har syntes, at det har været fedt og spændende, at have en OnlyFans, har hun flere gange oplevet, at folk har en forudindtaget holdning til hende.

På et tidspunkt havde hun en kollega, hvis kæreste, der da han havde hørt, at de var kolleger, havde sagt: "Ej, arbejder du med Sofie? Er hun ikke lidt vild i det?”

Lignende oplevelser har motiveret hende til at medvirke i Skamløs i sin tid:

– Jeg følte, at jeg nogle gange kunne blive reduceret til at være sexet, men ikke alt det andet, jeg er.

Hvad vil jeg selv?

Før Sofie var med i Skamløs, havde hun mange overvejelser, hun var nervøs for, om hun ville kunne genkende sig selv og for, hvordan programmet ville blive modtaget.

Hun oplevede også, at hendes medvirken i Skamløs og hendes OnlyFans påvirkede hendes privatliv, og hvordan hun så på sig selv.

– Jeg følte ikke, at det var en mulighed for mig at få en kæreste, fordi jeg havde taget de her valg og følte, at jeg var meget “out there”, så skulle man finde en kærester, der også ville være kærester med mig, selv om jeg havde en OnlyFans.

Men på trods af de overvejelser og oplevelser, var det vigtigt for hende at stå fast ved sine valg og sig selv. At minde sig selv om, at det var okay at fylde og tage plads.

Men det krævede, at hun i en periode så indad og reflekterede over, hvad hun selv havde lyst til:

– Jeg blev nødt til at lave en deep search i mig selv, og finde ud af “hvad er det egentlig, jeg også gerne vil?”. Men uanset hvad, så vil jeg ikke date nogen, der ikke kan acceptere mig 100 % for den jeg er eller respekterer det, jeg gør. Så det er jo ikke noget for mig alligevel. Så det gjorde jeg op med mig selv ret hurtigt.

https://imgix.femina.dk/2023-07-11/SOFIEHOLM154%20%281%29.jpg

Et stykke tid efter, hun deltog i programmet, kom Sofie til et punkt, hvor hun begyndte at overveje, hvad hun egentlig ville have ud af sit sexliv:

– Det skete ret naturligt, og det var rart at mærke efter. Jeg har på ingen måde fortrudt, at jeg har gjort de ting, jeg har gjort og har haft sex med mange. Det har været nice, og det har gjort mig til den, jeg er. Men det har også bare været meget rart at prøve noget andet, og at mærke efter, hvorfor jeg er sammen med de her mennesker.

Når hun tænker tilbage, på noget af den sex hun har haft, kan hun huske, at der var meget fokus på mandens nydelse:

– Jeg følte meget, at det handler om, at der er ligesom et mål for sexen, og det er at manden skal komme, og så er det slut. Hvor jeg efter at medvirke i Skamløs, har fokuseret mere på min egen nydelse, og hvad jeg gerne vil have ud af min sexoplevelse.

Herefter fulgte en periode på cirka et halvt år, hvor Sofie havde sex med den samme partner, væsentligt mindre end tidligere, hvor hun havde haft sex med flere forskellige om ugen.

Her reflekterede hun blandt andet over, at hun gerne ville have sex på en måde, hvor hun også fik det samme ud af sex som sin partner, og at intimitet var vigtigt for hende.

Men hun holdt fast i sin OnlyFans, og i, at der ikke var noget at skamme sig over. Det gjorde hun også meget klart, da hun mødte sin nuværende kæreste.

– Det var en af de første ting, jeg sagde til ham, da vi var på vores første date, at jeg havde en OnlyFans, og at jeg ikke ville slette den for nogen mand nogensinde.

Men han accepterede den del af Sofies liv:

– Det er totalt åndssvagt, fordi jeg ville også være ligeglad, hvis folk ikke accepterede det, så skulle de ikke være sammen med mig. Men det var bare virkelig rart at mærke, at han godt kunne rumme det og godt kunne rumme mig.

“Take up space”

Der er sket meget, siden Sofie flyttede til København. I dag oplever hun, at den skam hun følte, da hun var yngre, ikke fylder på samme måde længere, men hun tænker stadig tit over dobbeltmoralen:

– Der er stadig den med, at hvis en mand er sammen med mange, så er han bare nice, men hvis en kvinde gør det samme, så er hun bare løs på tråden og ikke wifey material-agtig.

Når hun ser på sin lillesøster, oplever hun, at der trods alt er sket noget, siden hun selv var 17 år gammel. Hun har en oplevelse af, at den yngre generation langsomt gør op med noget af den dobbeltmoral, der hersker om kvinders seksualitet:

– Der er sket lidt de sidste par år, i forhold til at kvinder kan gøre lidt mere nu. Der kommer lidt en revolution, føler jeg.

Årene siden Skamløs og lanceringen af Sofies OnlyFans, har ændret Sofies syn på sit eget forhold til sex:

– Det har været en rejse, og jeg tror, at jeg er endt et sted nu, hvor jeg er blevet ældre. Men jeg har også prøvet alt det her. Så tror jeg, at nu er jeg blevet mere mig selv, end jeg også følte mig på det tidspunkt.

Hvis hun kunne give sit yngre jeg et råd med på vejen, ville det være, at det er okay at være “for meget”:

– Take up space. Stå ved dig selv og dine holdninger. Slå i bordet og sig din mening.

Den skam hun kunne føle som yngre over at fylde for meget med sin adfærd, sit udseende eller sine holdninger, har hun ikke længere:

– Sådan har jeg det overhovedet ikke mere. Jeg følte meget skam dengang i forhold til nu, hvor jeg er meget stolt af den person, jeg er stolt af det, jeg står for.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også