Menstruationssmerter
Samfund

Snart kan man holde menstruationsfri i det første europæiske land

12. maj 2022
af Signe Bertram
Foto: Unsplash
Lande som Japan, Sydkorea og Indonesien har allerede anerkendt, at menstruationssmerter kan være uforeneligt med at tage på arbejde.

Har du nogensinde slæbt dig afsted på arbejde med voldsomme menstruationssmerter, fordi du ikke var ”rigtig syg”?

Så bør du måske overveje at flytte til Spanien.

Som det første europæiske land vil Spanien nemlig indføre op til tre dages menstruationsfri om måneden for personer, der lider af kraftige menstruationssmerter. Det skriver Daily Mail.

Den spanske regering forventes at vedtage forslaget ved næste kabinetsmøde på tirsdag i den kommende uge.

Dermed følger spanierne i hælene på lande som Japan, Sydkorea, Indonesien og Zambia, der allerede har indført ret til fravær under menstruation.

Den spanske statssekretær for ligestilling, Ángela Rodríguez, annoncerede forslaget d. 3. marts som en del af en reformpakke, der skal garantere kvinders sundhed i forbindelse med menstruation og abort.

Til det spanske medie El Periódico udtalte hun:

– Det er vigtigt at klargøre, hvad smertefuld menstruation er. Vi snakker ikke om mildt ubehag, men om alvorlige symptomer som diarré, svær hovedpine og feber.

– Symptomer, som når de er forårsaget af en sygdom, giver ret til midlertidig sygemelding. Derfor burde det samme være tilfældet med menstruation, at hvis en kvinde har en meget smertefuld menstruation, så kan hun blive hjemme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Reformpakken indeholder desuden momsfritagelse på menstruationsprodukter i supermarkeder og gratis bind på skoler og til socialt udsatte kvinder.

Derudover planlægger den spanske regering at fjerne kravet om forældregodkendelse af abort til 16- og 17-årige.

Viva España!