Alma Tynell
Seksualundervisning

Selvfølgelig skal vi snakke om samtykke på gymnasierne. Det er nu, de unge har sex

10. februar 2022
af Signe Bertram
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Regeringen kommer nu med en pulje på to millioner til seksualundervisning på ungdomsuddannelserne. ”Vi forventer, at det er et her og nu-tilskud, men ikke det, der løser hele problemet,” siger generalsekretær i Sex og Samfund.

Kalenderen viser Uge Sex, og for elever i folkeskolen betyder det, at følelser, kroppen og den klassiske kondom-demonstration er sat på skoleskemaet.

Men på landets ungdomsuddannelser fortsætter undervisningen helt som den plejer - også selvom det er i disse år, flest unge har deres seksuelle debut.

Det vil en gruppe gymnasieelever lave om på.

I sidste uge meldte forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Alma Tynell, ud, at gymnasieelever fra hele landet i dag vil strejke fra den sædvanlige undervisning for at modtage seksualundervisning.

Ifølge DR deltager over ti gymnasier i strejken. I stedet for matematik og historie vil de følge med i en livestream fra Christianshavns Gymnasium i København, hvor Sex & Samfund underviser fra 12.15 til 14.15.

Og generalsekretær i Sex & Samfund, Bjarne B. Christensen, bakker op om gymnasieelevernes opråb til politikerne.

– Det er gymnasieeleverne, der har organiseret den her dag, men de budskaber, de kommer med, er vi meget enige i. Der er et kæmpe behov for seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, siger han.

To millioner til bedre seksualundervisning

På Christiansborg har man lyttet til kritikken. Det blev torsdag offentliggjort, at Børne- og Undervisningsministeriet opretter en pulje på to millioner kroner, som skal styrke seksualundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Pengene skal blandt andet bruges til at lave nye undervisningsmaterialer og til opkvalificering af underviserne.

Ministeriet peger på, at der i den seneste trivselsundersøgelse blandt gymnasieelever var 10 procent af eleverne, der havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra andre elever eller ansatte på skolen.

– Seksualitet, identitet og grænser er rigtig svære spørgsmål at stå med som ung. Derfor har vi som samfund et ansvar for at klæde vores børn og unge så godt på som overhovedet muligt, siger Børne- og Undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, i en pressemeddelelse.

Hos Sex og Samfund er de glade for nyheden om puljen, men Bjarne B. Christensen håber, at der bliver fulgt op med mere konkrete og vedvarende tiltag.

– Det er glædeligt, at ministeriet anerkender, at seksualundervisningen skal ind på gymnasier og ungdomsuddannelser. Forhåbentligt kan puljen være startskuddet til at få sat nogle aktiviteter i gang som for eksempel studiestartskampagner, hvor de her ting bliver taget op.

– To millioner er noget til at sætte tingene i gang, men der skal laves planer for, hvordan seksualundervisning bliver forankret på ungdomsuddannelserne, og hvordan man fra ministeriet støtter bedre op om det her, siger Bjarne B. Christensen og fortsætter:

– Vi forventer, at det er et her og nu-tilskud, men ikke det, der løser hele problemet.

Samtykkekultur

Dagens undervisning fra Sex og Samfund til gymnasieeleverne har særligt fokus på grænser og samtykkekultur.

For selvom samtykke nu også er blevet en fast del af pensum i folkeskolen, mener Bjarne B. Christensen, det er vigtigt, at samtalen fortsætter på ungdomsuddannelserne.

– Det er nu, de unge er seksuelt aktive og står med en masse valg og dilemmaer, som de skal kunne navigere i. Hvordan snakker man om samtykke? Hvad betyder det i praksis? Hele det univers omkring samtykke, som også gælder digitalt med for eksempel billeddeling.

Kampen for mere undervisning om samtykke bakkes også op af Det Kriminalpræventive Råd, som mener, at mere seksualundervisning vil kunne forebygge voldtægt og digitale krænkelser blandt unge.

Sex og Samfund har lavet seks anbefalinger til samtykkekultur på ungdomsuddannelserne, som en del af deres kampagne for årets Uge Sex.

Udover seksualundervisning anbefaler de, at ungdomsuddannelserne skal have en samværspolitik for forebyggelse og håndtering af sexisme og krænkelser, og at eleverne får en eller flere personer, de kan gå til, hvis de oplever konkrete tilfælde.

Læs også