Aarhus Universitetshospital
Samfund

Seksuelle krænkelser har stået på i flere år på Aarhus Universitetshospital: "Jeg kan nu bedst lide en kvinde på alle fire"

24. juli 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Kirurgerne på Ortopædkirurgisk afdeling har blandt andet måtte høre på seksualiserede og nedgørende kommentarer om kvinder.

Kvindelige kirurger på Ortopædkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital er blevet udsat for seksuelle krænkelser af kolleger.

Det skriver DR på baggrund af en ny høringsrapport fra Arbejdstilsynet.

"Jeg kan nu bedst lide en kvinde på alle fire …"

” … Hende kunne man godt have sex med …”

Det er bare nogle af de kommentarer, som tilsyneladende har været en del af hverdagen for kirurger på afdelingen, som er en af de største på hospitalet.

Ifølge rapporten er der en overvægt af mandlige ortopædkirurger på afdelingen, og særligt blandt nogle af de mere erfarne er der en ’en kønsdiskriminerende kultur, hvor kvinder nedvurderes på baggrund af deres køn og ikke opfattes som rigtige ortopædkirurger,’

Rapporten har fået tilsynet til at varsle et påbud mod et sengeafsnit på afdelingen.

Gitte Anna Madsen, der er fællestillidsrepræsentant i fagforeningen Yngre Læger på Aarhus Universitetshospital, undrer sig over, at den slags stadig kan foregå på en arbejdsplads i 2023, efter vi i mange år har talt om at gøre op med sexistisk kultur.

Hun mener også, det kan risikere at påvirke behandlingen af patienterne.

– Jeg kan være bekymret for, hvad det kan få af konsekvenser, både for den enkelte medarbejder, men også for det arbejde, man skal udføre, siger hun til DR.

Ledelsen kendte til flere sager

I en mail til alle ansatte på Ortopædkirurgisk afdeling D. 11. juli skrev afdelingsledelsen, at den adfærd, der var beskrevet i rapporten, kunne få ansættelsesmæssige konsekvenser.

– Det helt enkle budskab er: Det skal stoppe øjeblikkeligt, skriver ledelsen i mailen.

Men ifølge de ansattes fortællinger har ledelsen været bekendt med den usunde kultur. De seksuelle krænkelser på afdelingen har nemlig stået på i flere år, og selv om de ansatte har henvendt sig til cheflægen, har de ikke oplevet, at der er blevet gjort noget.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også