sygeplejerske
Samfund

Efter kræften er fundet, skal du opereres inden for to uger. Men de her patienter har ventet meget længere

1. maj 2023
Af Signe Larsen
Arkivfoto: Thomas Vilhelm/Ritzau Scanpix
Hundredvis af patienter har ventet op til ti uger på en operation på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. De er ikke blevet oplyst om, at de havde ret til behandling i udlandet, fortæller DR.

65-årige Birte Brændgaard er en af de patienter, der har måttet vente for længe på at få en operation for sin kræftsygdom.

Det fortæller hun til DR, som gennem de seneste måneder har dokumenteret, at 313 patienter har ventet op til ti uger på deres operation Aarhus Universitetshospital, selv om de har ret til en operationstid langt tidligere. Som kræftpatient må man ifølge loven nemlig maksimalt vente to uger fra tilbuddet om operation til selve operationen.

Det er sket i perioden fra januar 2022 til marts 2023, viser en redegørelse fra Region Midtjylland.

Hvis hospitalet ikke kan tilbyde en operation inden for ventetiden, har man som patient ret til at blive tilbudt en operation på et andet dansk hospital eller i udlandet. Men nu kan DR fortælle, at potentielt over 250 af kræftpatienterne aldrig har fået fortalt, at de har ret til behandling i udlandet.

En af de patienter er Birte Brændgaard.

Da hun i efteråret 2020 blev henvist til operation, fik hun først en tid seks uger senere. Det var først efter flere henvendelser til hospitalet fra Birte Brændgaard og hendes familie, at det lykkedes hende at få en tid efter cirka fire uger, fordi hun nægtede at acceptere ventetiden.

Tilbage sidder Birte Brændgaard og føler sig dårligt behandlet, fordi hun ikke fik at vide, at hun på grund af den lange ventetid var berettiget til operation i udlandet.

– Det er kompliceret for et helt almindeligt menneske at prøve at holde rede i, hvad der sker, og hvad mine rettigheder er. Det nåede jeg slet ikke at tænke på. Jeg var bange for min kræft, så jeg havde ikke overskud til at gøre noget som helst, siger Birte Brændgaard til DR om forløbet.

Aarhus Universitetshospital har ifølge DR tidligere forklaret, at patienterne accepterede den lange ventetid, men det kan Birte Brændgaard ikke genkende. Dengang anede hun ikke selv, at tilbuddet om operation i udlandet var en ret, hun havde.

Da Birte Brændgaard endelig blev opereret, lykkedes det kirurgerne at fjerne noget af hendes kræft, men ikke det hele.

Hun har efterfølgende fået kemobehandling og afventer nu scanninger for at se, om hun er kræftfri.

Den 1. maj holder forretningsudvalget i Region Midtjylland et ekstraordinært møde. Det ventes, at direktionen i regionen vil komme med en vurdering af, om sagerne om de over 300 patienter bør få ledelsesmæssige konsekvenser.

Læs også