Reality
23. september 2021

Paradise Hotel har indført en ny samtykkeregel. Derfor er det en vildt dårlig idé

Før deltagerne i den nye sæson af ”Paradise Hotel” har sex, skal de vise, at der er samtykke ved at give en thumbs up eller tydeligt sige ’ja’ til kameraet. ”Det her thumbs up er hult. Det kan gøre skidt værre,” lyder det fra Sex & Samfund.
Af: af Line Beierholm Skydsgaard
paradise hotel

Foto: Viaplay/Janus Nielsen

I går blev den nye sæson af realityprogrammet ”Paradise Hotel” skudt i gang, og et af de nye tiltag i sæsonen er, at før deltagerne har sex, skal de give en thumbs up eller et tydeligt mundtligt samtykke til kameraet. Det har også været en regel i tidligere sæsoner, men det er først nu, at vi som seere hører om den.

Vil gerne følge med tiden

Programchef i NENT Group, som producerer “Paradise Hotel”, Kenneth Kristensen, har sagt til DR, at det var en selvfølge at indføre samtykkereglen:

– Der er samtykkelov i Danmark, og når man laver et program til, for og med unge mennesker, faldt det os fuldstændig naturligt, at samtykke også blev en del af Paradise.

Han forklarer også, at de har indført samtykkereglen, fordi de gerne vil følge samfundsudviklingen.

Men selvom de hos Sex & Samfund synes, det er en god ide, at vi snakker mere om samtykke, bifalder de ikke samtykkereglen på hotellet.

– Samtykke er ikke, at man siger ”go”, og så er der frit valg på alle hylder derfra. Det kan heller ikke gives ved at underskrive en kontrakt, siger Pernille Ane Egebæk, som er projektleder hos Sex og Samfund.

Sender et forkert signal om samtykke

Når seerne ser samtykke givet med en thumbs up til et rullende kamera, kan det ifølge Pernille Ane Egebæk gøre mere skade end gavn.

– Der sidder en masse unge mennesker og ser med, som måske ikke har den store erfaring med sex. Det er problematisk, hvis læringen er, at samtykke er at få en tilladelse, der bliver optaget, og der ikke bliver lagt vægt på, at man skal mærke efter, om den, man er sammen med, har det godt løbende.

Bekræfter myte om samtykke

Hun forklarer videre, at reglen taler ind i en typisk misforståelse af samtykke – nemlig at det er en tilladelse, man giver én gang for eksempel ved at optage et ’ja’ på video eller skrive under på en kontrakt. Og “Paradise Hotel” ender med at bekræfte den myte, mener hun.

– Det er ideen om, at man kan sige: Prøv at se – du har jo sagt ja! Så kan det godt være, det var megadårlig sex, og det gjorde ondt, men nu turde du ikke sige nej, for du havde jo sagt ja.

Samtykke er mere nuanceret end en thumbs up

Når samtykke ikke er en thumbs up på video, hvad er det så nu, det er?

– Samtykke er at være enige om det, der sker. Sex skal være dejligt for dig og for din partner. Og hvis det ikke er det, skal I stoppe med det. Der skal være enighed, siger Pernille Ane Egebæk.

Hun mener, at det vil være bedre at opfordre deltagerne i ”Paradise Hotel” til at have en samtale for rullende kamera om, hvad samtykke og god sex er.

– Når der er så mange unge, der ser det, så præsenter dem for en god samtale om samtykke i stedet for at gå direkte til ”er det ja eller nej?”. Så enkelt er det jo ikke, siger hun.

Vi har forholdt programchef Kenneth Kristensen kritikken fra Sex & Samfund, som han har svaret på skriftligt:

– Fra første gang, vi møder deltagerne i castingprocessen, får de at vide, hvordan man opfører sig på Paradise Hotel – og det er en kontinuerlig snak, der går fra før, de er på hotellet samt ligeledes under deres ophold på hotellet. Vores deltagere er voksne, ansvarlige mennesker, som er gode til at opføre sig pænt over for hinanden – og også til at sige til og fra over for hinanden.

– Samtykkereglen på Paradise Hotel er med til at sikre, at sex er gensidigt, og at deltagerne, hvis de har sex, begge to er helt med på det. Det ser vi som en enormt vigtig, men både vi og vores deltagere er meget bevidste om, at samtykke ikke er en statisk størrelse.

– Reglen om samtykke er dermed blot endnu et meget naturligt tiltag i sikringen af, at Paradise Hotel er et rart sted at være for alle, og samtykket kan naturligvis altid trækkes tilbage, hvis vedkommende fortryder, at han/hun har givet samtykke – det er vores deltagere også fuldstændig med på.

Læs mere om:

Læs også