P-piller til mænd på vej
Samfund

P-piller til mænd kan være på vej som engangsdosis, siger forskere

16. februar 2023
Af Signe Larsen
Foto: Unsplash
En ikke-hormonel mandlig p-pille kan blive en realitet, siger forskere, der har fundet en metode, der forhindrer sædceller i at kunne svømme.

I fremtiden kan mænd måske sluge en pille og en time efter have sex uden risiko for at gøre partneren ufrivilligt gravid.

Det er i hvert fald, hvad tests på mus lige nu tyder på. Forskere har nemlig fundet, at pillen kan holde sædceller bedøvet i mindst et par timer – længe nok til at forhindre dem i at nå ægget. Det skriver BBC.

Det kræver fortsat mange tests, i næste runde på kaniner, før en prototype i virkeligheden kan bruges på mennesker.

Men idéen med pillen er, at den kan tages en time før samlejet, hvorefter man må holde øje med uret for at være sikker på pillens virkning.

I modsætning til den kvindelige p-pille indeholder den mandlige ingen hormoner, og forskere siger, at det er en af ​​fordelene ved den tilgang, de udforsker. Det vil ikke påvirke mandens hormonbalance og derved heller ikke forårsage nogle bivirkninger deraf, fordi stoffet kun rammer sædcellerne.

Og hvis pillen i sidste ende virker på mennesker, vil mænd kunne tage pillen når som helst.

Dog understreger forskerne, at pillen ikke vil beskytte mod seksuelt overførte sygdomme, akkurat som p-pillen til kvinder heller ikke gør. Det er derimod et kondom, der beskytter mod det.

Allan Pacey, professor i andrologi ved University of Sheffield, siger blandt andet, at der er et presserende behov for et effektivt præventionsmiddel til mænd, og at selv om mange forskellige tilgange er blevet testet gennem årene, er ingen endnu landet på markedet.

– Hvis forsøgene på mus kan laves på mennesker med samme grad af effektivitet, så kunne det meget vel være den mandlige præventionsmetode, vi har ledt efter, siger han til BBC.

Også på Rigshospitalet herhjemme forskes der i at udvikle en p-pille til mænd, dog med andre metoder, skriver DR.

Læs også