Abortion-rights protesters
Samfund

Nyt studie: Overraskende nok hader feminister ikke mænd

5. februar 2024
Marie Andersson
Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/Ritzau Scanpix
På trods af stereotyper viser nyt videnskabeligt studie, at feminister generelt har en positiv holdning til mænd.

Længe har feminister måtte leve med fordommen om, at de er hysteriske mandehadere, der bruger feminismen og kampen for ligestilling til at hævne sig på mænd.

Men nu viser et nyt dybdegående psykologisk studie, publiceret i Psychology of Women Quarterly, at dét at være feminist ikke er synonymt med at være mandehader.

Det skriver Vice.

Selv om feminismen har oplevet stigende opbakning i både Storbritannien og USA, viser undersøgelser nemlig, at emnet er polariseret, fordi mange mener, at feminister på uretfærdigt vis giver mænd skylden for de problemer, som kvinder står overfor i samfundet.

Men ifølge studiet er lighedstegnet mellem feminisme og mandehad en myte, der opretholder forestillingen om ligestillingskampen som værende en fjendtlig kamp mod mænd - noget der skræmmer både mænd og kvinder fra at identificere sig som feminist.

Studiet, som er navngivet ”The Misandry Myth: An Inaccurate Stereotype About Feminists’ Attitudes Toward Men”, bygger på fem individuelle studier lavet i forskellige lande med forskellige kulturelle kontekster og grader af ligestilling.

Studiet viser, at kvinder, der identificerer sig som feminister, har samme overordnet positive holdning til mænd, som kvinder, der ikke identificerer sig som feminister. Den eneste forskel er, at feminister ikke er lige så godtroende overfor mænd.

Med dette resultat afmonteres myten om mandehad, og der lægges i stedet op til en ny og revolutionerende idé om, at man faktisk godt kan være feminist og opretholde en positiv holdning til mænd på samme tid.

Læs også