https://imgix.femina.dk/2021-08-31/header.png
Ligeløn

Nyt borgerforslag for ligeløn: Politikerne skal handle – ikke sylte i en lønkomité

31. august 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Hedda Rystad
Et nyt borgerforslag skal få politikerne på Christiansborg til at handle på ligelønsproblematikken. Den tværfaglige arbejdsgruppe, som vil af med tjenestemandsreformen fra 1969, står bag.

Hvis nogen troede, at kampen for ligeløn blandt traditionelt kvindedominerede fag stoppede med sygeplejerskernes netop afsluttede strejke, tager de fejl.

Det cementerer den tværfaglige arbejdsgruppe for afskaffelse af tjenestemandsreformen med et nyt borgerforslag, der lægger op til, at regeringen skal forpligte sig til politisk handling.

Susanne Both er socialrådgiver og med i den tværfaglige arbejdsgruppe, som består af socialrådgivere, jordemødre, pædagoger og sygeplejersker. Hun er hovedstiller bag borgerforslaget.

- Vi holder fast i, at ligelønsproblematikken skal løses politisk, da tjenestemandsreformen blev skabt politisk. Politikerne har henvist til den danske model, men sygeplejerskerne har netop forsøgt at forhandle sig til bedre løn gennem den danske model, uden at det lykkedes, siger Susanne Both.

I foråret skrev gruppen også et borgerforslag, der handlede om afskaffelse af tjenestemandsreformen fra 1969.

På blot otte dage opnåede det de 50.000 underskrifter, et borgerforslag skal have, før Folketinget skal tage stilling til det, men det blev nedstemt.

- Vi fik stor genlyd, vi fik sat fokus på tjenestemandsreformen og det historiske lønefterslæb blandt kvindedominerede offentlige faggrupper, men det var ikke nok til at få et flertal i Folketinget. Så nu tager vi en runde to.

Hvis en ulighed eksisterer længe nok, kan det forveksles med en naturlov. Det er tjenestemandsreformen fra 1969 ikke.

Efter sygeplejerskernes strejke, der i sidste uge endte med et lovindgreb, vil Folketinget nu nedsætte en lønstrukturkomité, der skal undersøge lønforhold og ligeløn blandt offentlige faggrupper.

- Det er fint med en komité, men det må ikke blive en syltekrukke. Derfor vil vi have politikerne til at forpligte sig på at handle og indkalde til trepartsforhandlinger.

Som det hedder i borgerforslaget:

”Hvis en ulighed eksisterer længe nok, kan det forveksles med en naturlov. Det er Tjenestemandsreformen fra 1969 ikke.”

Læs også