maria
Podcast

Ny podcast vil besvare: "Hvor lige er vi, når verden er designet til mænd?"

30. august 2022
Af Silje Qvist
Foto: Christian Hoyer
Maria Jencel dykker i den nye podcast ’De Usynlige Kvinders Klub’ sammen med eksperter som Emma Holten, Oh Land og Emilia Van Hauen, hvordan verden er indrettet til manden

Mobiltelefonen er designet til en stor mandehånd. Medicindoseringer vurderes ud fra en mands størrelse. Kvinder har større sandsynlighed for at komme værre til skade i et biluheld end mænd, for testdukken, der testes på for sikkerhed, er en mands størrelse og vægt.

Verden er bygget op i mange tilfælde med manden som standard. Så hvor lige er vi egentlig?

Dette spørgsmål forsøger podcasten ’De Usynlige Kvinders Klub’, der er lavet i samarbejde med UNICEF, at besvare.

Podcasten har rod i bestsellerbogen ’Usynlige Kvinder’ skrevet af den britiske forfatter og feministiske aktivist Caroline Criado Perez. Hendes studier viser blandt andet de førstnævnte uligheder i vores samfund, men hertil også mange flere.

Vært Maria Jencel fik mange åbenbaringer omkring vores samfund, da hun snakkede med de mange gæster og eksperter.

– Det blev pludselig så konkret, hvorfor det er så svært at få ligestilling, når hele vores fundament er så skævt. Det er som at sætte plaster på et brækket ben.

– Ofte når vi taler om ligestilling, taler vi om strukturelle problemstillinger. Men i podcasten går vi ned i hvert nicheområde og ser på, hvor verden er skabt til mænd. Det er fedt at se de konkrete nedslag, for så bliver det nemmere at tage en debat, når man ved, hvor der skal gøres noget anderledes.”

Eksempelvis taler musikeren Oh Land for første gang om aldersdiskrimination i musikbranchen – når man som ung kvindelig musiker præsenteres som den nye, unge og smukke, men langsomt går i forfald, når en ny ung kvinde kommer på banen. Mens andre afsnit zoomer ind på forretningskvinder og kvinder i bybilledet.

Særligt afsnittet om feministisk økonomi med Emma Holten gjorde et stort indtryk på Maria.

– Det er noget, der bliver personligt for mig, at den feminine arbejdskraft i det private – når man bliver mor, når man vasker tøj, når man ammer hele natten – er ubetalt og bliver regnet som intet værd økonomisk for staten. Det er i forvejen hårdt og til tider utaknemmeligt arbejde at være mor.

Da Maria Jencel og Emma Holten optog afsnittet, var Maria gravid med sit andet barn. Som Emma forklarer det, så er Maria ved at producere ’dugfrisk ny arbejdskraft’ til samfundet. Men alt omsorgsarbejde i hjemmet bliver intet værd i de økonomiske modeller, som staten forholder sig til. På den måde bliver de opgaver og de fag, som primært har været kvinders, set som værende mindre værd end mændenes.

Under optagelserne gik det også op for Maria, hvordan ens køn er en kvalifikation i sig selv, når man skal hyre nye medarbejdere.

Har man en virksomhed udelukkende bestående af mænd, så kan man med fordel kigge efter kvalifikationen "kvinde".

– Diversitet er ifølge forskning afgørende for at få den mest dynamiske virksomhed, der også viser sig på bundlinjen. Dit køn er ligesom din alder, hudfarve eller seksualitet, en kvalifikation. På linje med de erfaringer, du har i dit CV. Vi bidrager til vores job ud fra den måde, vi ser verden på. En hvid mand får ikke de samme ideer som en sort kvinde.

Der er i alt seks afsnit af podcasten.

Et afsnit kommer ind på, hvordan bybilledet ikke er sikkert for kvinder at færdes i, når der eksempelvis ikke er nok lys på perronen om natten.

Et andet med foredragsholder Emma Holten kommer ind på, hvordan økonomien ikke medregner kvinders omsorgsarbejde i hjemmet som en værdi for samfundet, og hvordan kvinder ofte bliver en underskudsforretning for staten.

Et tredje dykker ned i, hvordan kvinder ofte bliver talt over hovedet på i store virksomheder, og generelt skal forberede sig mere inden møder for at blive hørt.

Podcasten kan findes på Podimo, Spotify og iTunes eller på UNICEFs hjemmeside.

Læs også