https://imgix.femina.dk/2021-03-18/borgerforslagnyhedpng.png
Fødselskultur

Nu skal Folketinget tage stilling til fødende kvinders rettigheder. 50.000 danskere har talt

18. marts 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
Borgerforslaget om at indføre rettigheder til fødende kvinder har opnået de nødvendige 50.000 underskrifter for at blive behandlet i Folketingssalen. Foreningen Forældre og Fødsel håber på lovændringer.

De fødendes rettigheder når nu for alvor ind i kernen af Christiansborg, når Folketinget skal forholde sig til det borgerforslag, der vil sikre de fødende netop det: Rettigheder.

Mie Ryborg-Larsen er hovedstiller af borgerforslaget og frivillig i foreningen Forældre og Fødsel.

I efteråret begyndte det at tikke ind med vidnesbyrd fra kvinder, der havde haft svære graviditets- og fødselsoplevelser på i deres Facebook-gruppe, og Mie Ryborg-Larsen delte selv sit vidnesbyrd hos femina.

Hun fortæller, at Forældre og Fødsel er "vanvittigt stolte" over at være nået i mål med borgerforslaget.

- Det føles forløsende at endelig nå ind på Christiansborg. Det er en kæmpe anerkendelse af de oplevelser, vi har haft og delt med hinanden. Det begyndte som et behov for at ikke at føle sig alene, og da vi fandt ud af, hvor mange vi var, kom der et meget stærkt behov for, at der skulle ske nogle grundlæggende forandringer, siger hun.

Borgerforslaget blev stillet, blot få dage før sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i et interview med femina.dk sagde, at der skal indføres nationale rettigheder til gravide og fødende kvinder, her iblandt bedre fødselsforberedelse og ret til to dages ophold på fødestedet efter fødslen.

Her sagde ministeren, at de fødendes forhold skal være del af en sundhedsplan, der kommer senere i 2021.

Meldingen fra ministeren kom, efter femina i månedsvis havde dækket området, tusindvis af kvinder havde råbt op om uværdige forhold, og flere andre medier var begyndt at dække området.

Vi håber, der bliver fremsat lovforslag, som ligner vores, så det, vi kæmper for, rent faktisk bliver til virkelighed.

Hun fortæller, at Forældre og Fødsel regner med, at der bliver indkaldt til forhandlinger.

- Vi håber, der bliver fremsat lovforslag, som ligner vores, så det, vi kæmper for, rent faktisk bliver til virkelighed. Det må ikke ende med endnu en omgang lappeløsninger og hensigtserklæringer.

- Det er vigtigt for os, at der bliver indført lovsikrede rettigheder, så danskerne har de samme muligheder over hele landet, og vilkårene ikke kan ændres fra dag til dag afhængigt af, hvordan den økonomiske og politiske virkelighed ser ud i de enkelte regioner eller på fødestederne, siger Mie Ryborg-Larsen.

Som sundhedsministeren bebudede i interviewet med femina, har han inviteret alle relevante partere, heriblandt Forældre og Fødsel, til rundbordssamtale i næste uge, og i slutningen af marts skal ministeren også i samråd om de fødendes forhold.

I de seneste måneder har flere partier også rettet fokus mod de fødendes forhold, hvor både SF, Enhedslisten og Konservative har lagt forslag på bordet til, hvordan forholdene kan forbedres, både for de fødende og for jordemødre.

Borgerforslagets stillere har også været i dialog med Enhedslisten og SF, og senere på måneden har de møde med Venstre.

- Alle har udtrykt opbakning til vores arbejde, så jeg regner med, at flere partier vil være villige til at fremsætte forslaget og dermed skabe reelle forandringer for fremtidens fødsler, siger Mie Ryborg-
Larsen.

Du kan læse borgerforslaget her.

Læs også