https://imgix.femina.dk/2022-12-27/afghanistan.jpg
Samfund

Nu kommer nyt forbud fra Taliban i Afghanistan: Vi kan ikke hjælpe "børn, kvinder og mænd i desperat nød"

27. december 2022
Af Aja Nøhr Larsen
Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Udmeldingen sker som endnu et led i den markante indskrænkelse af kvinders rettigheder i landet. Humanitære organisationer udtaler at deres kvindelige ansatte er afgørende for at kunne yde hjælp til afghanske kvinder.

Talibanstyret i Afghanistan har lørdag beordret alle NGO’er i landet til at stoppe de kvindelige ansatte i at komme på arbejde.

Det skriver The Guardian på baggrund af et brev fra økonomiministeriet i Afghanistan, som er bekræftet af talsperson for ministeriet, Abdulrahman Habib.

I brevet står der, at kvindelige ansatte i NGO’er ikke må arbejde, blandt andet fordi nogle ansatte kvinder angiveligt ikke har overholdt Talibans fortolkning af de islamiske retningslinjer for påklædning.

Forbuddet henvender sig til mere end 180 lokale og internationale NGO’er.

Flere nødhjælpsarbejdere har udtalt, at forbuddet vil hindre deres arbejde markant, blandt andet fordi kvindeligt personale er afgørende for, at civile kvinder i landet kan få adgang til støtte.

"Vi har i høj grad kvindelige medarbejdere til at løse humanitære bistandsproblemer for afghanske kvinder," siger en embedsmand i en international NGO, der sørger for at bringe mad ud.

Den Internationale Redningskomité siger i en erklæring, at dens mere end 3.000 kvindelige ansatte i Afghanistan er "afgørende for leveringen af humanitær bistand" i landet.

Nyheden kommer få dage efter, at Talibanregeringen beordrede universiteterne til at lukke for kvinder.

Det er et af mange eksempler på, at de afghanske kvinders rettigheder er blevet betydeligt indskrænket siden Taliban tog magten i august 2021.

Der er nu et totalt forbud mod uddannelse for kvinder, og derudover er de nægtet adgang til forlystelsesparker og er tvunget til at dække deres krop fra top til tå.

Både Red Barnet, Care International og det norske Flyktningehjelpen, der alle tre arbejder i Afghanistan, har søndag taget beslutningen om at suspendere deres arbejde i landet. Det skriver TV 2.

De tre organisationer skriver i en udtalelse, at de ikke kan hjælpe "børn, kvinder og mænd i desperat nød i Afghanistan uden vores kvindelige medarbejdere."

Den danske nødhjælpsorganisation Danish Committee for Aid to Afghan Refugees har midlertidigt sat deres arbejde i Afghanistan på pause og udtaler:

- Vi holder kontorer lukket i dag og i morgen i solidaritet med de kvinder, der ikke længere kan møde på arbejde.

Læs også