drag
Samfund

Nu har dragdebatten ramt Sverige. Her er politikers geniale modsvar

16. juni 2023
Af Aja Nøhr Larsen
Foto: Robin Backman/AFP/Ritzau Scanpix
Den svenske politiker Jan Jönsson har som en del af en modkampagne mod det højrenationalistiske Sverigedemokraerna lavet oplæsninger for børn iført dragkostume.

På Rådhuset i Stockholm har børn kunne få læst historier op af den 45-årige Jan Jönsson, der er viceborgmester i Stockholm for partiet Liberalerna.

Til oplæsningerne har politikeren iført sig et dragkostume.

Det skriver Se og Hør via Ritzau.

Det har han gjort som en del af en kampagne og et modsvar til det højrenationalistiske parti Sverigedemokraterna, som gentagne gange har kritiseret, at dragqueens læser op for børn på de svenske biblioteker.

Også danske dragqueens blev emne for debat, da de modtog dødstrusler og hadbeskeder inden en oplæsning på Frederiksberg bibliotek.

Debatten er blandt andet startet, efter dragshows er blevet gjort forbudt på offentlige steder i Tennessee i USA, og flere andre amerikanske stater varsler med at vedtage lignende love.

Jan Jönssons modkampagne hedder "Intolerance og Populisme", som han mener, er det, der i virkeligheden er farligt for både børn og voksne – i modsætning til dragqueens.

På sin twitter har han delt videoen, hvor han læser højt for børnene. Her skriver han:

- Eventyr er ikke farlige for børn, og det er drag queens heller ikke. I modsætning hertil har populisme og intolerance knust mange individers drømme gennem historien.

Jan Jönsson ser det som en af måderne, hvorpå man kan støtte seksuelle minoriteter i Sverige, og håber at andre politikere tilslutter sig kampagnen.

- En del bliver sikkert provokerede, siger han om den forventede reaktion på hans event.

Læs også