Notorious Nick
Samfund

Han når kun at stå få minutter på gaden, før tilråbene kommer

16. marts 2023
Af Nanna Niemann
Danske dragqueens modtager dødstrusler, hadbeskeder og frygter for deres liv.

"Opgøret er på vej mod den slags svineri."

"Jeg havde dræbt dem med mine bare næver."

"Mener helt klart, at det er en invasiv art, der skal bekæmpes med alle midler."

Det er nogle af de beskeder, der de seneste dage er dukket op som kommentarer på artikler – eller direkte i danske dragqueens indbakker.

Anledningen?

Et arrangement for børn på Frederiksberg Bibliotek.

Her skal dragqueen Diana Diamond optræde. Forestillingen er inspireret af bogen ‘Børnene fra Sølvgade’, skrevet af Renée Toft Simonsen.

Modtagelsen er kommet bag på Magnus Lykke Johansson, der optræder som Diana Diamond. Han har ikke tidligere oplevet at få hadbeskeder

– De går til angreb på mig som person, de anklager mig for at være pædofil og sender dødstrusler. Det har virkelig ikke været rart.

– Det understreger vigtigheden i det jeg laver, og at vi skal bekæmpe hadefulde beskeder og ytringer. Det giver mig kun endnu mere lyst til at lave det, jeg gør.

Michael Bjerring, laver drag under navnet Mizz Privileze og er talsperson for foreningen Lev og Lad Leve, der arbejder for at stoppe hadforbrydelser mod queerpersoner i Danmark.

Han fortæller at det ikke er nyt, at dragperfomere og queers får hadbeskeder.

– Det har vi altid fået gennem hele historien. En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at hver tredje queerperson har modtaget en trussel i det seneste år på Facebook. Der er intet nyt i det at få trusler – især brune og sorte queers samt transkønnede er ekstra udsatte.

Men hadet har fået en anden karakter, fortæller han

– Inden for de seneste par måneder er jeg blevet kaldt "klam luder", "pædofil" og "groomer". Det er en del af en ny bevægelse, der er inspireret af den amerikanske debat. Det er nogle ret voldsomme og strafbare beskyldninger.

Debatten herhjemme kommer i kølvandet på den seneste udvikling i USA.

I delstaten Tennesse har man valgt at forbyde dragshows ved lov, en lovgivning der kriminaliserer såkaldt "voksen kabaretunderholdning" offentligt, eller hvor det kan ses af børn.

Strafferammen lyder på ét til seks års fængsel

"Hvis jeg lader være, får hadet lov at vinde"

Michael og Magnus er ikke de eneste, der oplever hadefulde kommentarer. Nick Kaastrup, har lavet drag i 5-6 år under navnet NotoriousNicki.

Som både dragqueen, queer og minoritetsperson har han oplevet at få had og trusler i flere år. Han oplever særligt problemet på TikTok, hvor folk angriber ham for hans drag og blotte eksistens:

– Alt det had, der lever online, gør, at jeg i virkeligheden passer endnu bedre på mig selv for at undgå at blive overfaldet.

– Man bliver dagligt mindet om, at der desværre er nogle derude, der ikke synes, at ens eksistens er okay. Det er hårdt at vide, at der lever så meget had.

Selv undgår han at færdes offentligt i drag for at passe på sig selv. Når han tager til og fra jobs, sørger han altid for at bestille en taxa på forhånd og går ikke ud på gaden, før taxaen er ankommet.

– Jeg tør ikke bevæge mig udenfor en dør vel vidende, at der er mennesker i vores samfund, der gerne ser mig død.

Han fortæller altid taxachaufføren, at han er i drag på forhånd. Det føler han sig nødsaget til, da flere i dragmiljøet oplever at blive overfuset af taxachauffører, eller at taxaen kører væk, når de ser, at personen er i drag

Selv om Nick Kaastrup tager sine forholdsregler, har han flere gange været udsat for had. På trods af, at han kun har ventet få minutter på sin taxa på gaden, har han oplevet at folk har råbt "din klamme bøsserøv" eller "din fucking klamme trans" efter ham.

– Det er mega ubehageligt at vide, at jeg ikke kan udføre mit arbejde uden de her forholdsregler.

Tanken om, at det kunne være lettere at lade være med at lave drag, har strejfet ham, men:

– Hvis jeg lader være, får hadet lov at vinde. Det har tændt en ild i mig. Selvfølgelig er jeg bange, men den frygt er en kæmpe katalysator for at skabe forandring.

En fakkel af had

I weekenden har Michael Bjerring sammen med Lev og Lad leve politianmeldt massevis af personer for had og trusler på Facebook og Twitter.

– Når denne her debat raser i USA, så inspirerer det folk til at intensivere hadet og komme med ytringer, der er strafbare. Vi har gennemgået flere hundrede kommentarer og det er meget tydeligt, at de er inspireret af det, der sker i USA.

Michael Bjerring understreger dog, at hadet desværre langt fra er en ny problemstilling. Det samme oplever Nick Kaastrup.

Herhjemme har kulturordfører for DF Mikkel Bjørn kaldt dragshows for børn en “farlig og bekymrende ideologi”:

– Der er nogle ting, der er givet her i tilværelsen, og det er blandt andet familie og køn. Jeg tror, at vi risikerer, at hvis vi giver børn en opfattelse af, at køn og identitet er helt selvvalgt, så er det farligt, siger han til TV 2.

Nick Kaastrup er træt af, at det først er, når en politiker synes, at der er noget galt, at dragmiljøet får en stemme. Han mener, at politikere som Mikkel Bjørn er med til "at bære hadfaklen videre."

– Vi har forsøgt at råbe op om det misbrug og had, der har været til os queerpersoner i mange år. Det her er ikke noget nyt.

Han forklarer, at han dog har set en intensivering af hadet, der er blusset op de sidste uger:

– Jeg har kollegaer der ugentligt får dødstrusler, transpersoner der ikke tør bevæge sig udenfor, jeg har kollegaer der har måttet melde sig syge de sidste uger fordi det her had fylder så meget.

Magnus Lykke Johansen oplever, at der er en klar forbindelse mellem den seneste bølge af hadbeskeder og eskaleringen af debatten i USA.

– Vi har lavet børneshows mange gange, der har aldrig været protester i det her omfang før. Det er helt sikkert en reaktion på, hvad der sker i USA lige nu.

Lev og Lad Leve har for at sætte fokus på problemet optaget en video, hvor kendte danskere læser hadbeskederne op. Se den nedenfor:

Læs også