https://imgix.femina.dk/2021-04-08/herligesvend1png.png
MeToo

Mød manden bag Herlige Svend: Hvor går mænd egentlig hen, hvis de vil tale seriøst om MeToo?

8. april 2021
af Katrine Rosenbæk
Foto: Marie Hald
Han er det kreative hoved bag memekontoen Herlige Svend, hvor pastelfarver og nuttede dyr blander sig med diskussioner om, hvordan mænd skal forholde sig til MeToo. Han efterlyser et forum, hvor det sidste kan ske.

Memes fra Instagram-profilen Herlige Svend føles for det meste som et betryggende knus fra en bedste ven. Alt er harmløst og nuttet. Der er hundehvalpe nok til, at man næsten føler, man selv har fået en.

Men memekontoen Herlige Svend er ikke blot et slaraffenland af cuteness, nuttede dyr og pastelfarver. Den er også et digitalt forsamlingshus, hvor mænd kan tale om MeToo.

Det har de i hvert fald gjort. Sebastian Lynggaard, som står bag profilen, fortæller, at han oplevede stor interesse fra mænd, da han i en række opslag efterlyste, at mænd tjekker ind i MeToo-debatten, og at de tager stilling til, om de har et ansvar for de mænd, der dyrker kvindehad.

Det er derfor, han nu står frem.

Han har haft kontoen i halvandet år og har nu flere end 26.000 følgere, som ikke har vidst, hvem der stod bag Herlige Svend.

- Når jeg siger, at jeg gerne vil have, at mænd stiller sig frem og bekender kulør i forhold til vores køns rolle i MeToo, i stedet for bare passivt at se til og tro, de automatisk er en del af løsningen, er jeg også selv nødt til at gøre det, siger han og fortsætter:

- Jeg bliver stadig mere og mere indigneret over, at den samtale, som mænd bør tage, ikke tages noget sted, og hvis den gør, bliver den taget forkert, siger Sebastian Lynggaard.

Det er den indignation, der får ham til at stå frem og afsløre, at han i virkeligheden, med egne ord, bare er en gennemsnitlig ung mand på 31 år, der arbejder med kommunikation.

https://imgix.femina.dk/2021-04-08/herligesvend4png.png

Det undrer ham, at mænds MeToo-samtale tilsyneladende har så få steder at gå hen, at den ender i indbakken og kommentarsporet på hans meme-konto, og at samtalen, når den endelig bliver taget, ofte ender i et spørgsmål om enten-eller.

- Enten ser mænd MeToo som en kritik af dem selv og går i forsvarsposition og hejser #notallmen. Eller også er det den modsatte arena, hvor mænd skal roses for at opføre sig ordentligt. Men jeg vil ikke roses for basal, god opførsel. Jeg vil ikke tales til, som om jeg er en hund, siger han.

I stedet vil han hæve barren for den samtale, mænd har om, hvor de placerer sig i den kulturelle brydningstid, som MeToo er. Det er dét, han har forsøgt at skabe et rum for på sin memeprofil.

Imens han har undret sig over, hvorfor der ikke findes et medie til mænd, der gør det samme og studset lidt over, at han nu fortæller sin historie til et kvindemagasin.

Svend Herlig sparker døren op

Men hvordan begynder en kommunikationsmedarbejder omkring de 30 at kreere memes, der ender med at engagere ham i MeToo?

Det hele begyndte, da Sebastian Lynggaard havde fået en hjernerystelse. Han var sengeliggende og ret bekymret for, hvordan han nogensinde skulle blive rask igen.

Da han endelig kunne holde ud at lytte til radio, lyttede han blandt andet til ”Det Lille Mememageri”, et program om memes, på det hedengangne Radio24syv.

Genindlæs din browser, hvis opslaget ikke vises

Han tænkte, at når han var rask, skulle han også oprette en memekonto, opkaldt efter en karakter, som Sebastian Lynggaard altid har elsket: Svend Herlig, Bamse fra Bamses Billedbogs alterego.

- Når han tager tylskørt og cowboyhat på, er han bare klar til at gifte sig med Dorthe Elisabeth, som er Kyllings alterego. Han sparker døren op og har følelserne uden på tøjet, men han er ligeglad med, hvad folk tænker. Det var den positive energi, jeg følte, jeg mistede, da jeg lå syg, og som jeg gerne ville dele ud af, siger Sebastian Lynggaard.

Til de ikke indviede er et meme et foto eller et videoklip ledsaget af en humoristisk tekst.

Sommetider gør de sig morsomme over noget trivielt og genkendeligt: Hvordan ens overbo larmer, når man selv vil sove, eller hvordan man kan komme til at sende en sms til sin ekskæreste, mens man står på McDonalds og spiser chili cheese tops som slutningen på en solid brandert.

Men de kan også bruges til at sætte aktuelle politiske debatter på spidsen - for eksempel coronavacciner eller MeToo.

”Hyperseksualiseret macho-ideal”

Et af de MeToo-emner, Sebastian Lynggard har berørt, er incels. Et begreb, der dækker over mænd, som vender et ufrivilligt cølibat til kvindehad.

Da Sebastian Lynggaard udgav et meme om fænomenet i februar og efterlyste mænds bud på, hvordan de skal forholde sig til fænomenet, modtag han 100 beskeder fra mænd.

Nogle af dem havde selv været en del af incel-miljøet og fundet vej ud af det igen, men de fleste beskeder var fra mænd, der ikke havde været i nærheden af miljøet. Ligesom Sebastian Lynggaard savnede de en samtale mænd iblandt om, hvordan mænd kan tage en mere aktiv rolle i kampen mod kvindehad.

- Fællesnævneren for alle, der skrev til mig, var, at de ikke havde snakket med mænd om det før. Det havde jeg heller ikke selv, men jeg kan jo mærke, at det er en vigtig samtale. Og at det er rart at snakke om, at vi har et problem.

Hver gang jeg delte politisk indhold, fik jeg nogle mærkelige beskeder i en tone, jeg simpelthen ikke er vant til at blive talt til i.

For eksempel skrev en mand følgende til ham:

- Jeg tror, vi når langt ved at skabe et rum, hvor folk tør stå ved egen kerne og ikke påtager sig en rolle i et fællesskab, men det kræver også, at der er et opbyggeligt fællesskab at gå ind i, der er baseret på andre ting end et hyperseksualiseret macho-ideal.

Det er samtaler som den, Sebastian Lynggaard efterlyser en platform til – som ikke er et highlight på hans memekonto eller den, han kan have med en kvindelig journalist fra et kvindemedie.

De troede, han var en kvinde

Incel-fænomenet, hvor mænd føler sig berettiget til noget, mindede Sebastian Lynggaard om en type beskeder, han ofte fik, før han gav tydeligt udtryk for at være mand.

- Hver gang jeg delte politisk indhold, fik jeg nogle mærkelige beskeder i en tone, jeg simpelthen ikke er vant til at blive talt til i.

Først tænkte Sebastian Lynggaard, at det skyldtes, at hans profil var anonym, hvad meme-profiler som regel er. Men beskederne havde noget tilfælles:

- De var fra mænd, som ville forklare mig, hvad jeg egentlig mente. Det var, som om jeg stod og solgte noget, og så stiller en række mænd sig i kø bare for at sige: ”Det der! Det skal jeg overhovedet ikke have,” samtidig med de siger, at mit tilbudsskilt kunne være formuleret på en længere og mere kringlet måde, så det bliver sværere at forstå.

Det gik op for ham, at folk troede, han var en kvinde. Han blev mansplainet. Og det fik ham til at betragte spørgsmål og overpædagogiske forklaringer fra mænd som udtryk for et system i stedet for enkelttilfælde.

- Der er nogle ting i den måde, man prøver at dominere et andet menneske på, når man korrigerer, hvad det menneske siger i en chat på Instagram, som i sin grundessens minder om incel-tankegangen, hvor man også mener, man har ret til noget, siger Sebastian Lynggaard.

Han synes, det er ”uhyggeligt,” at nogle mænd føler denne form for berettigelse, og når han skriver med andre mænd, er de også enige om, at de har et problem, selvom de kan være uenige om, hvordan det løses.

Ødelæg den gode stemning

Sebastian Lynggaard vil løse det ved at lade mænd tale med mænd.

- Når jeg siger, at mænd skal tage en mere aktiv rolle på sig, handler det ikke om, at de skal tage en T-shirt på, hvor der står, de er feminister og så bare vente på, at kvinderne har klaret sagerne, siger han og fortsætter:

- Vi har også en rolle at spille. Det handler om, at mænd skal turde ødelægge den gode stemning i omklædningsrummet, tage fat i hinanden og irettesætte hinanden. Især når kvinder ikke er til stede, siger Sebastian Lynggaard.

Ifølge ham findes der en gruppe mænd, som vil erklære sig som feminister, når der er kvinder til stede, men når kvinderne forlader lokalet, skruer de op for de kvindehadske kommentarer.

Vi står ikke alle til regnskab for, hvordan én klam idiot opfører sig. Men til gengæld går det ud over alle mænd, hvis efterspillet af en sag ikke bliver håndteret ordentlig.

- Det er den type kommentarer, mænd skal turde at kalde hinanden ud på. Det er sådan, vi kan hjælpe hinanden med at hæve barren for, hvad mænd skal roses for.

- Derudover skal vi som mænd forstå, at det ikke er krænkelserne i sig selv, som alle mænd får skyld og ansvar for. Vi står ikke alle til regnskab for, hvordan én klam idiot opfører sig, siger han og fortsætter:

- Men til gengæld går det ud over alle mænd, hvis efterspillet af en sag ikke bliver håndteret ordentlig. Det er den måde, vi handler på efter krænkelserne, som går ud over hele vores køn.

Her tøver alt for mange ifølge Sebastian Lynggaard.

Han så gerne, at flere mænd tjekkede ind i den offentlige debat og var med til at lægge det pres, som får hele kulturen til at slå en kolbøtte: Nemlig når offentligheden for eksempel ikke vil acceptere, at krænkere ansættes i nye job eller lancerer foredragsturneer, kort efter de er blevet fyret på grund af krænkelsessager.

Indtil videre har det været noget, Herlige Svend har ment og opfordret mænd til at gøre. Nu gør Sebastian Lynggaard det samme.

https://imgix.femina.dk/2021-04-08/herligesvend2png.png

Læs også