Anne Wittorff Rusbjerg
Samfund

Mette Thiesen har opdaget, at kvinder er utrygge, men der er noget, hun har fået helt galt fat i

16. november 2023
Af Anne Wittorff Rusbjerg
Foto: Emma Line Holm Sejersen
Kære Mette Thiesen. Stop med at tage kvinders frygt som gidsel i din kamp, skriver femina updates chefredaktør, Anne Wittorff Rusbjerg.

Anne Wittorff Rusbjerg er chefredaktør på femina update. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

Julefrokostsæsonen er ikke – kun – fed som kvinde. Der er en klar sammenhæng mellem risikoen for overgreb og vold og alkohol.

Der er heller ingen tvivl om, at det for mange kvinder stadig er utrygt at færdes ude, alene, efter mørkets frembrud.

Det har jeg selv og mine kollegaer skrevet om tidligere.

Der er rigtig meget, der kan gøres for at gøre det tryggere at være kvinde.

Men i stedet for at fokusere på det, har Dansk Folkepartis Mette Thiesen stillet et paragraf-20 spørgsmål, der viser, at hun ikke rigtig har forstået noget.

"Hvad agter ministeren at gøre primært for at skabe tryghed for de kvinder, som i den kommende julefrokostsæson ikke er trygge ved at hyre en taxi nu, hvor rigtig mange taxichaufførerne er indvandrere?" spørger hun.

Spørgsmålet får kritik for at være racistisk.

– Man taler om mørke mænd som en fortælling om, hvad der er seksuelt farligt for kvinde i forhold til kønnet vold. Og det er simpelthen ikke faktuelt korrekt, siger Mira C. Skadegård, der er adjunkt og forsker i diskrimination, racisme og ligestilling på Aalborg Universitet til Radio 4.

Det er godt, at Mette Thiesen har opdaget, at mange kvinder er utrygge, og hvis hun lige pludselig vil til at gå op i kvinders rettigheder, er hun hjerteligt velkommen.

Men hun er ikke velkommen til at tage kvinders reelle frygt som gidsel i en debat, hvor alt i en eller anden grad skal spinnes til at handle om indvandrere.

En Megafon-undersøgelse fra 2021 viser, at 66 procent af de adspurgte kvinder var helt eller overvejende enige i, at de frygter at blive overfaldet, når de færdes ude sent om aftenen.

Den frygt kender jeg – og alle kvinder, jeg nogensinde har talt med om dette emne.

Jeg ved ikke, hvor mange kvinder, der er utrygge ved at tage en taxi. Personligt er jeg ikke – og det er heller ikke et problem, transportminister Thomas Danielsen kender til.

– Hvis vi ser på taxaer, så har jeg ikke hørt noget om den utryghed før. Og det er altså en af de mest trygge befordringsmidler, du kan køre i, hvis du ikke selv kører. For eksempel på grund af kameraer i taxaerne, siger han til DR.

Det, at jeg ikke har oplevet problemet, betyder selvfølgelig ikke, at det ikke eksisterer. Jeg kender selv kvinder, der har det anderledes og ikke er entydigt trygge ved det.

Men trods 1,3 millioner ture i København har der ifølge Kenneth Herschel, der er administrerende direktør i taxaselskabet Viggo, aldrig været en klage over etnicitet. Det skriver TV 2 Kosmopol.

For problemet handler ikke om etnicitet. Det handler om køn.

Et problem – der i modsætning til det, Mette Thiesen prøver at skabe – er belyst mange gange. Også i vores dækning her på femina update.

For faktum er, at det er mænd, der står bag størstedelen af al vold – uanset om den er rettet mod kvinder, børn eller andre mænd.

Som Kenneth Reinicke, lektor i mandeforskning, skriver i Politiken:

– Det sikreste parameter for, om en person udøver vold, er, om vedkommende er en mand.

Det er det faktum, der spøger i mit hoved, hvis jeg går alene i mørket. Dét, min bevidsthed om, at jeg er fysisk underlegen, og så navnene: Mia Skadhauge Stevn, Emilie Meng, Louise Borglit.

Det er det faktum, der får mig til at gå hurtigere, hvis en mand går bag mig om aftenen. Og det er derfor, jeg trods alt – altid – sætter mig på bagsædet i en taxa.

Så Mette – er du sød at fokusere på det i din nye ligestillingskamp?

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også