danskere
Samfund

Markant ændring: Nu er næsten hver anden dansker klar til at hæve abortgrænsen

4. december 2023
Af Anne Wittorff
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix
Næsten hver anden dansker er enige i, at abortgrænsen bør hæves til 18 uger, viser ny måling fra Voxmeter.

Danskerne er klar til at hæve abortgrænsen, hvis man skal tro en ny måling fra Voxmeter lavet for Sex og Samfund.

Her svarer næsten hver anden dansker (47,8 procent) ja til at hæve abortgrænsen til uge 18.

Der har ellers længe været stor folkelig opbakning til at bibeholde grænsen på 12 uger.

En måling fra august måned foretaget af Epinion for Altinget viste, at det dengang kun var 13 procent af de adspurgte, der mente, at grænsen burde hæves.

”Det viser, at det betyder noget, når vi i samfundet diskuterer og øger viden om et følsomt emne, som for mange kan være meget intimt og personligt. I en verden hvor et emne som abort skaber polarisering i mange samfund, har vi i Danmark formået at have en saglig og ikke-polariserende debat, hvor mange stemmer har fået mulighed for at komme til orde. Det kan vi godt være stolte af ,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund ifølge en pressemeddelelse.

Tidligere på året meldte Etisk Råd ud, at rådet anbefaler at hæve abortgrænsen til 18. uge.

Socialdemokratiet og Moderaterne har sidenhen meldt ud, at de er klar på at hæve abortgrænsen, men der er ikke truffet politiske beslutninger om ændringer endnu.

- Jeg har ikke lagt mig fast på en præcis grænse, men jeg synes, vi skal løfte den, sagde Mette Frederiksen til BT i begyndelsen af oktober.

Som reglerne er nu, kræver det tilsagn fra abortrådet, hvis kvinder ønsker en abort efter uge 12.

Den nye måling fra Voxmeter viser, at der nu generelt er bred opbakning både blandt mænd og kvinder, samt på tværs af aldersgrupper til at hæve grænsen.

Især danskere over 35 år har ændret holdning til forslaget.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også