Sinem Demir
Samfund

Hun passede sit arbejde, da han trak telefonen frem og begyndte at fotografere: “Det var meget ubehageligt”

30. november 2023
Af Anne Wittorff
Foto: Privat
Julefrokostsæsonen har været i gang i to uger, og mit mentale overskud er allerede brugt op, fortæller Sinem Demir, der arbejder som tjener. 68 procent af de ansatte på restauranterne har oplevet grænseoverskridende adfærd.

Julen er hjerternes fest, men for det personale, der serverer snaps og sovs til julefrokosterne, er højtiden også noget andet.

Det fortæller Sinem Demir, der arbejder som tjener på en restaurant i det indre København.

- I løbet af året oplever jeg at få upassende kommentarer en gang imellem. Men her i julefrokostsæsonen er det bare hver dag. Sidst jeg var på vagt i 13 timer, var det ni timer med konstante bemærkninger og grænseoverskridende adfærd, fortæller hun.

Senim Demir har oplevet alt fra små berøringer, hvor en gæst bevidst lader sin finger glide hen over hendes håndled til deciderede klap i numsen og anden grænseoverskridende adfærd.

Da den 31-årige tjener var på arbejde i fredags, begyndte en gæst for eksempel at fotografere hende.

- Jeg stod og præsenterede maden, men han blev ved med at fotografere mig. Senere så jeg ham sidde og kigge på billederne, mens han smilede. Det var meget ubehageligt, fortæller Sinem Demir.

Del din julefrokostoplevelse

Arbejder du i restaurationsmiljøet og har du oplevet, at dine grænser er blevet overskredet? Så send os en mail på redaktionen@femina.dk. Så samler vi oplevelserne for at sætte fokus på den grænseoverskridende adfærd.

Hun tog telefonen ud af hånden på ham og bad ham slette billederne.

- Han blev meget overrasket, fortæller hun og forklarer, at det kan være svært at sige fra som tjener, fordi man også er på arbejde og gerne vil give gæsterne en god oplevelse.

Senim Demir fortæller, at alle hendes kollegaer oplever problemer - også de mandlige tjenere. femina har talt med en af Sinems kollegaer, der kan genkende det billede, hun tegner.

- I lørdags var en af mine mandlige kollegaer blevet spurgt af en gæst, om de ikke skulle gå ud på toilettet og have sex, fortæller hun.

- Det burde være overflødigt at sige, at folk skal opføre sig ordentligt. De fleste voksne mennesker ved jo godt selv, hvordan de reagerer på alkohol, så drop snapsen eller supplér med en alkoholfri øl, hvis du ikke kan opføre dig ordentligt, siger hun.

En undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra maj 2023 viser, at 68,4 procent af alle ansatte på restauranter har oplevet grænseoverskridende adfærd.

I forbindelse med julefrokostsæsonen har Horesta, der er brancheorganisation for blandt andet restauranterhvervet, lanceret en kampagne, der opfordrer gæsterne til at “være gode ved deres tjener under julefrokosten”.

- Når julefrokost-stemningen bliver blandet med alkohol, sker det desværre nogle gange, at personalet i restauranterne bliver udsat for forskellige former for grænseoverskridende adfærd fra gæsterne, siger Pia E. Voss, der er administrerende direktør i Horesta.

- Det kan være alt fra verbale overfusninger og respektløs opførsel til seksuel chikane. Det er selvfølgelig ikke i orden, for alle skal kunne gå trygt på arbejde og blive behandlet ordentligt uanset, hvor festlig stemningen bliver.

Og det er ikke ubetinget fedt at være tjener, når julefrokost-stemningen dominerer:

- Jeg mister simpelthen mit mentale overskud. Normalt kan jeg håndtere en dum bemærkning, men fordi det sker hele tiden, bliver det for meget, fortæller Sinem Demir.

Den 31-årige tjener, der også er medlem af borgerrepræsentationen for Enhedslisten i Københavns Kommune, fortæller, at hun er begyndt at ændre sin adfærd for at undgå, at situationerne opstår.

- Det er jo den konsekvens, det har. Jeg havde for eksempel tænkt mig, at jeg ville gå med rød læbestift i hele julefrokostsæsonen, fordi jeg synes, det er festligt, men nu har jeg i stedet droppet at tage makeup på

Hun beder desuden sine mandlige kollegaer om hjælp, hvis hun er i situationer, hvor hun må gå meget tæt på gæsterne for at rydde af. Og så er hun konstant på vagt:

- Sådan synes jeg simpelthen ikke, det bør være. Vi har med voksne mennesker at gøre, fortæller hun.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også