Stalking

Foto: Shutterstock

Stalking

Maries eksmand installerede GPS i børnenes flyverdragter og brød et tilhold 1.516 gange

24. januar 2023
af Sofie Olivia Mørch
Foto: Shutterstock
Hun ser sig over skulderen, og hun tjekker om dørene er låste. Det har hun gjort i over tre år nu. Det begyndte som et ægteskab - i dag omtales det som Danmarks største stalkingsag, og i denne måned falder der dom.

I dag begynder endnu en retssag mod en 57-årig mand, der har siddet varetægtsfængslet siden september 2022. Manden er tiltalt for stalking og overtrædelse af tilhold mod sin ekskone. Det skriver TV2 ØSTJYLLAND.

Marie tager en kniv fra skuffen. Med hånden klemmer hun om telefonen. Det er hendes trofaste følgesvende på sin vanlige rundtur igennem hendes eget hjem.

I telefonrøret er hendes ven, som sammen med hende hver dag gennemgår rummene. Et efter et.

Det, hun er bange for, er hendes eksmand, Thomas. Hendes børns far, og ham hun engang troede var hendes livs kærlighed. Det er han ikke. Han er Danmarks største stalker.

De to personer har hovedrollerne i TV2 ØSTJYLLANDs podcastserie ’Forfulgt af Danmarks største stalker’. De har tilmed lavet et webdok over sagen.

Det lyder som en intro til et filmisk drama.

Men det er det ikke.

En stalker som ægtemand

Det hele startede faktisk på TV2 ØSTJYLLAND for 20 år siden. Her møder den 20-årige Marie den 17 år ældre Thomas.

Deres relation udvikler sig hurtigt. De danner par. I 2009 bliver de gift, og et par år efter får de deres første barn.

Men snart forvandler deres relation sig markant.

Thomas bliver mere og mere kontrollerende, og han har flere holdninger til, hvem Marie skal ses med. Han får også, uden hun ved det, installeret et kamera i hendes bil.

I 2015 får Marie nyt arbejde, og her indleder hun en affære til en mandlig kollega. En aften aftaler de at mødes på en rasteplads. I hendes bil.

Overvågningen intensiveres

Thomas er gal. Rasende. Scenen i bilen er optaget på kameraet. Og episoden bliver kun katalysator for endnu mere overvågning.

Syv kameraer omkring huset. Gps-overvågning på Maries telefon og en app, der overvåger hendes færden på nettet. Selv børnene får små gps-sendere i deres flyverdragter om morgenen.

Thomas kan følge med i alt, hvad familien foretager sig. Og det gør han - dag og nat.

– Jeg skammer mig over affæren. Jeg er flov og synes jo, at han har ret. Men samtidig synes jeg også, at han er en idiot, der ikke skal diktere, hvad jeg skal. Men fordi jeg er flov og skammer mig, prøver jeg at gøre det godt igen, siger Marie til TV2 ØSTJYLLANDs webdok.

Stalking er psykisk vold

Stalking er en form for psykisk vold, som består af uønsket og gentagen overvågning, forfølgelse og chikane.

Stalking kan bl.a. bestå af:

· Gentagende telefonopkald, SMS’er, e-mails og breve samt chikane på internettet

· Forfølgelse og overvågning af personens hjem og arbejdsplads samt overvågning via elektronisk udstyr som fx GPS

· Rygtespredning og falske anklager

· Chikanering af personens familie, venner og kollegaer

· Hærværk af personens ejendele

· Vold eller trusler om vold

Kilde: Socialstyrelsen.dk

Overvågningen akkompagneres af skænderier, som kammer over i vold. Marie begynder at sove med låst dør uden Thomas og med sine børn ved sin side.

Hun begynder i skjul at kigge efter en vej ud af ægteskabet.

I juni 2018 ringer hendes ejendomsmægler med en melding. Hun har vundet budrunden på et hus.

Marie flytter sammen med børnene. Marie og Thomas bliver skilt. Og endelig kan Marie ånde lettet op. Eller det tror hun.

En billet ud?

Pling. Pling. Pling – op til flere gange i minuttet kontakter Thomas Marie via mail, beskeder og Messenger.

Ordlyden i meddelelserne svinger fra ”Du er komplet psykopat” til ”Jeg kan ikke leve uden dig og børnene”. Marie kan modtage op til 300 beskeder og 100 opkald om dagen.

Marie låser alle døre efter sig – på arbejdet i boligen, ja over det hele. Hun hele tiden på vagt.

I december måned kontakter hun politiet, som udsteder et tilhold til Thomas. Han må nu ikke længere kontakte Marie. Men tilholdet bliver brudt – 1.516 gange, hvilket sender Thomas ind bag tremmer. Og det er ikke sidste gang.

Thomas får nemlig over de næste fire måneder tre fængselsdomme. Hver gang han er ude, bryder han tilholdet.

Efter sin tredje løsladelse begynder han at kontakte Marie på en anden måde. Via børnene.

I begyndelsen af 2020 og fire måneder frem skriver og ringer han til børnenes iPads mellem 8.000 og 10.000 gange. Børnene er syv og ni år på dette tidspunkt.

– Børnene forstår det ikke. Han kan gå fra at skrive til min datter, at han savner hende til i næste sætning at skrive: ’Men du ser mig aldrig igen, for din mor er en luder, der valgte at trække vores liv ud i lokummet, siger Marie til TV2 ØSTJYLLANDs webdok.

I sommeren 2020 får Thomas udstedt et tilhold mod at kontakte sine egne børn. Men det stopper ham ikke. Han ændrer blot igen strategi.

Nu foregår chikanen gennem hans åbne Facebook-profil, hvor han uploader gamle videoer af Marie og børnene. Han kommenterer selv opslagene med kommentarer rettet mod Marie – men uden at nævne hendes navn.

Politiet reagerer forskelligt

På gurnd af tilholdet må Thomas ikke skrive om Marie og børnene på nettet. Tre gange klager Marie over videoerne og de hundredvis af kommentarer til Østjyllands Politi. Men de bliver afvist.

I juli måned er det fjerde gang, at Marie anmelder Thomas til Østjyllands Politi. To måneder efter bliver hun og Thomas kaldt ind til afhøring.

Efter afhøringen bliver kommentarerne fra hans Facebook slettet, men de opfattes ikke af politiet som et brud på tilholdet. Det gør de derimod hos en anden politikreds.

I begyndelsen af 2022 får Marie et brev. Det er et anklageskrift mod Thomas, hvor han står sigtet for at bryde tilholdet. Afsenderen er Sydøstjyllands Politi.

Marie er glad for, at hun endelig bliver taget seriøst. Hvad, hun ikke forstår, er, at forskellen kan være så stor afhængig af, hvem der håndterer sagen.

Ny lovgivning skærper straffen for stalking

Den 1. januar 2022 gjorde en ny lov stalking til en selvstændig kriminalitet i straffeloven. Indtil da var stalking i en vis udstrækning kriminaliseret gennem tilholdsloven, der kunne straffe stalking med bøde eller op til to års fængsel.

Med den nye lov kan personen, der udøver stalking straffes, selvom de ikke i forvejen har fået et tilhold.

Med den nye lov skal færre betingelser være opfyldt, før stalking kan straffes.

Herudover skærpes straffen for stalking, så der nu kan gives op til tre års fængsel.

Kilde: Justitsministeriet.dk

Hvad så nu?

Marie er konstant på udkig. Hun kigger ud ad vinduer, dobbelttjekker låse på døren – det sidder hele tiden i hendes baghoved.

I slutningen af måneden skal Thomas for retten, hvilket måske bliver et punktum i den årelange sag.

Du kan høre podcasten ’Forfulgt af Danmarks største stalker’ på TV2 ØSTJYLLAND, eller hvor du ellers lytter til podcasts.

TV2 ØSTJYLLAND oplyser, at de har foreholdt Thomas hændelsesforløbet, der er fortalt igennem Marie. Thomas har ikke ønsket at medvirke.

Marie og Thomas er anonymiseret med henblik på at beskytte deres børn. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med deres fulde navn.

Læs også