Samfund
17. april 2023

Mange børn ringer til BørneTelefonen efter sagen om den 13-årige pige, der blev kidnappet: De er bange for, at det kan ske for dem

Henover weekenden har Børns Vilkår modtaget mange henvendelser på deres rådgivningslinje, BørneTelefonen. Nu opfordrer de forældre til at snakke med deres børn om sagen.
Af: Af Signe Larsen
børn

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Da en 13-årige pige i weekenden pludselig forsvandt, da hun var på vej hjem fra sin avisrute, satte det hurtigt gang i en omfattende nyhedsdækning af efterforskningen i medierne.

Men også på sociale medier har teorier om pigens forsvinden og videoer af hende floreret de seneste to døgn, og det er landet i hænderne på rigtig mange danske børn.

Heldigvis blev 13-årige pige søndag eftermiddag fundet i live af politiet og kort tid derefter genforenet med sine forældre.

Det er en alvorlig sag, der har optaget og påvirket stort set hele den danske befolkning – ikke mindst rigtig mange børn. Det har de mærket hos Børns Vilkår, der har arbejdet på højtryk for at besvare bekymrede henvendelser fra børn.

– Vi har oplevet, at i takt med at sagen har fyldt i medierne og på sociale medier, så har børn opsnappet det, og mange har henvendt sig til os, fordi de først har været bekymret for pigen, og dernæst har det handlet om børnenes egen frygt, siger Ida Hilario Jønsson, der er børnefaglig konsulent i Børns Vilkår.

Hun fortæller, at børnene blandt andet ringer ind og siger, at de godt ved, at den slags sjældent sker, men samtidig er de blevet bange for, hvis de selv skal cykle hjem alene om aftenen eksempelvis. De er bange for, at det samme kan ske for dem.

– Mange af børnene er i den alder, hvor de skal gøre ting på egen hånd, og pludselig bliver de rigtig bekymrede, siger Ida Hilario Jønsson.

De mange henvendelser til BørneTelefonen begyndte om lørdagen og er fortsat siden da. De har ikke tal for, hvor mange der har ringet, men mandag bliver de fortsat kontaktet hos Børns Vilkår – også af forældre, der har brug for sparring til, hvordan de bedst taler med deres børn om sagen.

– Man skal være opmærksom på, at det her er noget, som børn i skolealderen vil støde på, hvis de ikke allerede er stødt på det. Mange af børnene har været hjemme i weekenden, så nogle forældre har formentlig allerede snakket med dem om det.

– Men det er stadig en god idé i dag at spørge børnene om det, for eksempel om de har set det på sociale medier eller snakket om det i skolen i dag, siger Ida Hilario Jønsson.

Hun opfordrer forældre til at spørge åbent ind til sagen og børnenes kendskab til det, så det ikke er forældrenes egne bekymringer og tanker, der fylder i snakken.

– Det er vigtigt at lade barnet fortælle selv og ikke sætte tanker i hovedet på dem, som de ikke har i forvejen, for så kan man komme til at gøre det endnu større, end det er.

Som bekendt har efterforskningen fyldt meget i medierne og gør det stadig. Det samme gælder på de sociale medier, blandt andet på TikTok.

De små fragmenter af nyheder, som de har hørt om, bliver til en masse tanker i deres hoved, og får de ikke talt ud om det, kan det forstørre sig.

 

Det er videoer og oplysninger, som børnene nemt støder på, og som kan sætte en masse tanker i gang hos dem.

– Nyhedshistorierne kommer til at fylde for børnene, fordi de udkommer i børnehøjde og i nogle formater, der kommer rigtig tæt på. De små fragmenter af nyheder, som de har hørt om, bliver til en masse tanker i deres hoved, og får de ikke talt ud om det, kan det forstørre sig.

Derfor opfordrer Børns Vilkår også til, at man som forælder er opmærksom på, hvad ens barn ser på sociale medier.

Ikke på en overvågende måde, men på en inddragende måde. Det kan man eksempelvis gøre ved at spørge, om barnet vil vise, hvilke videoer der dukker op på deres telefon.

En 32-årig mand er mandag blevet varetægtsfængslet i sagen frem til 11. maj. Manden er anholdt i sagen og sigtet for frihedsberøvelse, vold og voldtægt og erkender sig delvis skyldig i forholdene.

Du kan få flere råd til at tale med børn, der har fulgt med i sagen her.

Vi har valgt ikke at bruge navnet på den 13-årige pige, fordi vi ønsker at udvise størst muligt hensyn til hende og familien.

Læs mere om:

Læs også