lone
Samfund

Lone Hertz fortæller om sine tre illegale aborter: "Unge kvinder skal forstå, at så usselt var vores liv"

2. oktober 2023
af Line Frandsen
Foto: Erling Brodersen/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
For første gang sætter skuespiller Lone Hertz nu ord på de tre illegale aborter, hun fik, da hun var helt ung. Tredje abort var "ussel", og bagefter gjorde Lone en særdeles uhyggelig opdagelse om abortlægen.

84-årige Lone Hertz havde noget ganske særligt – og meget personligt – på hjerte, da hun søndag formiddag gæstede ”Go’ Morgen Danmark”.

Her fortalte den folkekære skuespiller nemlig, at hun fik tre illegale aborter som ung.

Aldrig før har Lone Hertz sat ord på aborterne, men søndag tog hun bladet fra munden og åbnede op. Årsagen er, at det søndag 1. oktober var præcis 50 år siden, at kvinder fik ret til fri abort i Danmark.

Første gang Lone Hertz fik en abort, var hun 16 år gammel. Hun var ung, nyforelsket i sin første kæreste – og seksualundervisning var ikke noget, man brugte.

Da hendes menstruation udeblev, frygtede Lone derfor, at hun var blevet gravid. Hun turde ikke sige noget til de voksne, og hun og kæresten allierede sig derfor med hans ven.

En aften kørte de på scooter ud til vennen. Der lå avispapir på gulvet, og Lone fik besked på at lægge sig ned.

– Jeg fik sæbevand sprøjtet op, hvor man blev fuldstændig spændt ud, så det smertede. Så kørte vi på scooter rundt mange kilometer for at sætte fødslen i gang, og om natten fik jeg veer af denne sæbeomgang, og det gjorde frygtelig ondt, fortæller Lone i ”Go’ Morgen Danmark”.

Hun turde dog ikke sige noget til forældrene. I stedet lå hun hele natten og bed i dynen af smerter. Dagen efter slæbte hun sig i skole, og så – senere på dagen – kom hendes længe ventede menstruation.

– Måske havde jeg slet ikke været gravid, men oplevelsen fik jeg, fortæller Lone.

Indlagt diskret

Tre år senere blev hun så gravid igen. Da var Lone 19 år og næsegrus betaget af en ældre – men gift – mand.

– Han var gift, og det skulle han blive ved med. Der var jeg nødt til at få foretaget endnu en abort, siger Lone.

Denne gang foregik aborten dog ikke på et stuegulv, men i stedet på et hospital. Den ældre mand havde nemlig et netværk, der betød, at Lone kunne blive diskret indlagt med diagnosen ”uregelmæssige blødninger”.

– Jeg blev lagt i narkose, fik foretaget en udskrabning og næste dag udskrevet.

Flygtede i rædsel

Den sidste illegale abort var ”den mest usle”, som Lone Hertz beskriver det. Hun var 22-23 år gammel, var godt i gang med sin karriere – og forelsket i en mand.

– Jeg ville meget gerne – hvis jeg havde haft muligheden – have haft barnet, men han var nyfødt ungkarl, og sådan én havde ikke brug for et barn. Han var også nyskilt, fortæller Lone.

Hun indså derfor, at hun måtte igennem endnu en abort. Denne gang opsøgte hun en mandlig gynækolog. Lone husker tydeligt dagen, hvor hun opsøgte ham, for det var så grænseskridende en oplevelse, at hun kortvarigt flygtede derfra:

– Han tog imod mig i døren i kittel og med bar bryst. Jeg gav ham hånden, og han brugte så den anden hånd til at tage på mig. Jeg blev så rædselsslagen, at jeg stormede ud ad døren.

Efter et par timers tænketid erkendte Lone dog, at hun ingen anden udvej havde end at få den abort. Derfor opsøgte hun manden igen.

– Jeg vendte tilbage og undskyldte min opførsel og sagde, jeg var umoden. Jeg blev lagt i narkose og fik en udskrabning, fortæller Lone Hertz, før hun sluttelig fortæller, hvorfor de illegale aborter var et mareridt for kvinder dengang:

– Jeg fik så sidenhen at vide af en kollega, der havde været der før mig, at hun var vågnet op under indgrebet, hvor han stod med sin penis oppe i hende. Jeg fortæller det her, fordi unge kvinder skal forstå, at så usselt var vores liv.

– Jeg vågnede lykkeligvis ikke op, siger Lone.

Artiklen blev først bragt hos Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også