https://imgix.femina.dk/2022-11-01/larsnyregering.jpg
Samfund

Lars Løkke: "Vi skal have en ny regering"

1. november 2022
Af Signe Frederikke Pedersen, Frederik Bregndahl
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Står det til Moderaterne-stifteren Lars Løkke Rasmussen, så skal “nøglerne til Statsministeriet” forlade Mette Frederiksens hænder – i hvert fald for en stund.

Han er landets tidligere statsminister – dengang som formand for partiet Venstre – men nu er Lars Løkke Rasmussen langsomt og sikkert på vej tilbage til magten. Klædt i nye farver.

Som stifter af det nye parti Moderaterne er han ikke udelukkende begejstret for Mette Frederiksen (S). Netop her til aften er han ankommet til egen valgfest. Og det er under vild tumult og stor jubel.

Kræver ny regering

I sin tale lidt før 23 fortæller han, at "der er brug for et opbrud" i dansk politik.

– Når statsministeren gerne vil have en bred regering, så handler det om, at hun gerne vil være statsminister, siger Løkke og fortsætter:

– Det er muligt, hun bliver det. Det kan jeg ikke vide, men jeg ved med sikkerhed, at Danmark skal have en ny regering.

Lars Løkke Rasmussen siger desuden i sin tale, at nøglerne meget gerne må forlade Mette Frederiksens hænder – i hvert fald bare for en stund.

Ifølge de foreløbige prognoser kan Moderaterne se frem til at få i omegnen af 15 mandater i Folketinget. Da partiet står uden for både rød og blå blok, kan ingen blok mønstre et flertal på de nødvendige 90 mandater.

– Ud af det har vi skabt et parti, som ikke er imod nogen eller noget, men som er for noget.

– Hvis prognoserne holder nogenlunde, så kommer det her lille nye parti i Folketinget på en måde, hvor man kommer til at mærke forskellen.

– Vi skal ikke fokusere på at flytte et sandkorn, når skovlen er opfundet, og man kan flytte en hel skovlfuld på én gang, siger han.

Vild jubel og en dunst af rødvin

Se og Hør har en journalist til stede hos Moderaternes valgfest på Islands Brygge i København, som fortæller, at partisoldaterne er i ekstase, da deres leder ankommer med et foreløbigt flot resultat i ryggen.

Der er en dejlig dunst af rødvin hos Moderaterne i Mogens Dahl Koncertsal, og jublen tager til, da Løkke omringet af journalister og fotografer ankommer.

Stadig i løbet af valgaftenen er det helt store spørgsmål: Hvad vil Lars Løkke som "kongemager" ved folketingsvalget 2022?

Gennem hele valgkampen har han insisteret på at svare, at han ikke ønsker at pege på "nogen" – men derimod heller "noget" – når han bliver bedt om at udnævne landets kommende statsminister.

Men nu sætter han altså for første gang ord på sine planer for en kommende regering, som han altså meget vel kan få stor indflydelse på.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også