Prins Christian
Kongehuset

Kongehusekspertens råd: Her skal prins Christian gå i skole

28. juni 2022
af Signe Frederikke Pedersen
Foto: Lars H. Laursen
Kongehuskommentator Jakob Steen Olsen ser en oplagt mulighed for kronprinsparret til at vælge en lidt mere folkelig skole, når Christian nu skal gå på en anden end Herlufsholm.

Det kan godt være svært at spå om kronprinsparrets næste træk, når de nu skal vælge et alternativ til kostskolen Herlufsholm. Men to ting står dog helt klart:

De får travlt. Og deres valg skal helst sidde lige i skabet.

Sådan siger kongehuskommentator for Berlingske, Jakob Steen Olsen, til SE og HØR.

– Det eneste, vi jo ved med sikkerhed, er, at de nu skal have en snak over sommeren om det fremtidige skolevalg, men den skal de jo helst have ret hurtigt, for sådan en sommer er pludselig gået, fortæller han.

Dog lyder det fra Jakob Steen Olsen, at det er sandsynligt, at Kongehuset lader prinsesse Isabella fortsætte, hvor hun går nu, i stedet for at starte 9. klasse på en anden skole.

Ikke nogen "kongeskole"

– Det er nærliggende at lade hende fuldføre skolen på Tranegårdskolen i Gentofte, hvor hun går nu. Men igen kommer det lidt an på, hvad hendes eget ønske er. For jeg bider mærke i, at det flere gange er blevet betonet, at børnene har noget at skulle have sagt her, siger han.

Med hensyn til prins Christians alternativ til den kritiserede kostskole ligger det ikke helt lige så meget til højrebenet.

– Der er ikke tradition for nogen ”kongeskole” som sådan i Danmark. Dronning Margrethe gik på Zahles Skole i København, Frederik gik på Kres Skole, ligesom de begge er blevet undervist privat på Amalienborg. Derfor er det lidt svært at spå om fremtiden for Christians skole, fortæller Jakob Steen Olsen, der dog giver den royale familie et fif, når de nu skal vælge på ny:

– Men hvis jeg må komme med et godt råd, så ville det absolut sende et godt signal, hvis prins Christian kom på et ”almindelig” gymnasium. Det ville være meget i tråd med det, som kronprinsparrets selvforståelse er – som dem, der for eksempel fragter deres børn i skole i en Christianiacykel – og deres trang til at positionere sig som en moderne og lidt mere almindelig familie.

Blåt blod blev dog pludselig mere tydeligt med valget af Christians tidligere skole, forklarer Jakob Steen Olsen.

– Da prins Christian i første omgang blev sendt på Herlufsholm - sikkert fordi han har venner, der går der, og fordi prins Nikolaj jo har gået der - mindede det os også om, at vi jo her har med nogle mennesker at gøre, der har nogle andre privilegier end os andre.

Vigtigt med ro på

Frederik og Mary står nu overfor en uvant stor opgave, der handler om private beslutninger overfor deres signaler udadtil, og derfor gælder det for Kongehuset om at holde tungen lige i munden nu, mener kongehuseksperten.

– Lige nu gælder det om at få ro på. Det er vigtigt for dem lige nu. Dernæst skal man sørge for at vælge en skole, der har en gennemsigtighed, og som har styr på deres moralske regnskab. Det er afgørende, at der ikke kan findes nogle punkter, som man kan angribe i forhold til ledelse og drift af skolen igen, siger Jakob Steen Olsen, der til slut slår fast:

– Det er sådan noget, der helt klart er nogen, der vil have en interesse i at grave i nu.

Artiklen blev første gang bragt på Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også