Kommentar_
Samfund

Kan du huske scenen fra Notting Hill, hvor paparazzierne dukker op? Noget lignende skete for mig

24. januar 2024
Af Dorothea Gundtoft
Foto: Privat
I de store britiske tabloid-medier blev Dorothea Gundtoft kaldt Noel Gallaghers nye kæreste – midt i verdensstjernens skilsmisse. Der var bare et problem, skriver hun i en kommentar.

Jeg tænker, at mange kender scenen fra filmen Notting Hill hvor Hugh Grant en morgen åbner døren og hele verdens fotografer står udenfor hans byhus. Men det er nok de færreste, som nogensinde ville tro på, at det faktisk kunne ske for dem.

Der er nu gået mange måneder siden netop den episode skete for mig – men da jeg for nyligt blev gjort opmærksom på, de absurde kommentarer, der stadig eksisterer om mig på debatforaer online, kunne jeg ikke være stille et sekund længere. Her skrev en bruger blandt andet, at jeg da glædeligt ville sprede ben for en formue på 70 millioner pund.

For snart et år siden blev jeg omdrejningspunktet i en massiv mediedækning. Jeg var Noel Gallaghers (tidligere forsanger i Oasis red.) nye kæreste, lød det. Det var bare ikke sandt.

Relationer kan være meget komplekse, og jeg kommer aldrig til at udlægge alt fra den aften, men for mit egen mentale helbreds skyld vil jeg beskrive, hvordan jeg har oplevet at gå fra frihed til komplet kaos.

Sidste år var jeg netop ankommet til London fra modeugen i Paris og skulle mødes med en gruppe venner på Chiltern Firehouse, som er en members club i London, hvor man ikke må tage billeder indenfor.

Vi er en lille kreativ gruppe mennesker indenfor musik, mode, film, osv. som mødes ofte, som Noel (Gallagher red.) er en del af. Som sædvanlig havde vi alle sammen en festlig bytur – forskellen denne gang var bare at et par fotografer gemte sig ved bagindgangen da vi gik fra festen.

Det er nok de færreste, der ønsker, at billeder fra en sen bytur dukker op i hele verden med overskifter og kommentarer om ens privatliv. Først skete der ingenting. Og vi blev lettede, men efter et par dage opdagede jeg, at et paparazzi-bureau begyndte at gennemgå mine stories på Instagram.

Et par dage efter skulle jeg se en DJ-veninde spille, og da jeg stod sammen med hende i pulten, begyndte min telefon at ringe fra flere ukendte numre.

Jeg tjekkede mine sociale medier, som pludselig svømmede over af beskeder. Straks kunne vi se at The Sun, The Daily Mail, osv. havde skrevet at jeg var Noel Gallaghers nye kæreste.

Noel gennemgik på det tidspunkt en skilsmisse fra sin kone igennem 12 år, og de billeder kom ud på et svært tidspunkt for hans familieliv. Jeg blev meget bange, da jeg var et offentligt sted som jeg havde tagget i et opslag. Ejeren af klubben fik mig hurtigt ud.

Jeg tog tilbage til min lejede lejlighed og efterlod den ikke i flere dage. Jeg aflyste alle møder og arbejdsaftaler, og skiftede bolig to gange.

En mand kom hen til mig i et supermarked og tog billeder uden at spørge om lov og hver gang jeg så en telefon eller noget som lignede et kamera, gik jeg i panik. Jeg var bange for at køre med offentlig transport eller flyve hjem til Spanien.

Det lyder måske overdrevet, men faktum er at min angst blev aktiveret, og jeg følte mig alene og udsat.

Alle sagde at det nok skulle drive over - der var jo altid en anden historie i morgen - men det gjorde det bare ikke.

Hvis man vælger at stille sig på den røde løber for at blive fotograferet er det ens eget valg -men ufrivillig fotografering, uden kontrol over billeder som rejste jorden rundt, er nok noget at det mest grænseoverskridende, jeg nogensinde har oplevet.

Pressen fandt på historier med anekdoter og usande fortællinger, som de beskrev som kommentarer fra vores repræsentanter og venner. Noel er et fantastisk venligt menneske, som ikke fortjener alle de frygtelige debatter om ham, som folk føler sig berettiget til at udtale sig om.

Hele min verden blev mere og mere indskrænket. Nogle venner i England fortalte mig, at historierne nærmest fyldte mere i pressen end Kong Charles’ kroning. Til sidst skrev jeg offentligt om min voksende depression over situationen, og aviserne skabte derefter en fabrikeret artikel, om at Noel havde valgt at slå op med mig.

Efterfølgende har jeg oplevet alt fra online sladregrupper, der skriver falske ting om mig til japanske pornosider, der misbruger mine billeder. Oasis-fans, der mente, at Noel Gallaghers ekskone havde ødelagt bandet, og at jeg måske kunne få dem til at finde sammen igen. Hvorfor skal kvinder altid have skylden?

Det har været skræmmende at opleve, hvordan jeg pludselig blev et menneske alle havde en holdning til. Hvordan medier kan bygge nogen op, og derefter fuldstændig smadre dem, hvis de ønsker det. På grund af et nærmest tilfældigt foto, en tilfældig aften.

Læs også