baby
Samfund

Jordemoder er tiltalt for at bringe mor og baby i fare under hjemmefødsel

6. december 2023
Af Nikolaj Kesting
Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
En hjemmefødsel, der på forhånd var blevet anbefalet ikke at skulle foregå hjemme, er omdrejningspunktet i en tiltale mod 41-årig jordemoder.

I næste uge fortsætter en uhyggelig sag mod en 41-årig jordemoder, der er tiltalt for at udsætte en fødende kvinde og hendes spædbarn for ”væsentlig og unødig fare”.

Det skriver B.T., der har fået aktindsigt i tiltalen.

Jordemoderen var til stede ved en hjemmefødsel i Nordsjælland i foråret 2019, hvor lægerne ellers på forhånd havde frarådet, at fødslen foregik i hjemmet.

Nordsjællands Hospital blev desuden ikke underrettet om fødslen på forhånd. Heller ej da jordemoren kunne konstatere grønt fostervand hos kvinden, som kan være tegn på, at barnet ikke har det godt.

Den fødende blev herefter fragtet til hospitalet, men her informerede jordemoderen ikke fødeafdelingen om forløbet, der var gået forud.

Hele forløbet fik Styrelsen for Patientsikkerhed til at sætte hendes tilladelse til sit virke som jordemoder i bero.

Dog har hun igen i 2020 og 2021 assisteret ved hjemmefødsler.

Sagen begyndte i efteråret, og jordemoderen har via sin forsvarer nægtet sig skyldig.

Denne artikel blev første gang bragt af Se og Hør. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også