katrine
Samfund

Jeg har fået nok af lovprisningen af David Beckham. Hvad med hende, der betalte prisen for hans egotrip?

27. oktober 2023
af Katrine Rosenbæk
Foto: Emma Line Holm Sejersen
Alle taler om Netflix-dokumentaren om David Beckham. Jeg ved også godt, at han har brolagt mange drømme for små fodboldspillere. Men skal han virkelig stadig hyldes som en verdensstjerne i dag?

Katrine Rosenbæk er nyhedsredaktør på femina update. Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens holdning.

- It killed me.

Sådan svarer David Beckham, da han bliver spurgt, hvordan han havde det med at blive sat på bænken.

Men det virker ikke som om, det slog ham særlig meget ud, at han ikke kunne være ved sin kones side, Victoria Beckham, da hun skulle føde deres fælles barn ved kejsersnit.

I Netflix-serien ”Beckham” fortæller han, at han skulle noget andet den dag – og det andet var at deltage i et photoshoot med Beyoncé og Jennifer Lopez.

Det var, da jeg nåede hertil i serien, at det for alvor gik op for mig, at Beckham bare er en lille dreng forklædt i en voksen mands krop, som har gjort præcis, hvad der passer ham, mens hans kone har passet børnene og har måttet halse efter ham, alt efter hvor i verden han nu fik lyst til at spille fodbold og bade sig i hele verdens øjne og penge.

Han siger ellers hele tiden, at han gjorde det for sit hold, sit land – for sin familie.

Men nu tænker jeg: Nej. Han gjorde det allermest for sig selv.

Som for eksempel da de flyttede til Los Angeles efter nogle år i Spanien, hvor Beckham spillede for Real Madrid. Victoria Beckham beskriver årene i Spanien som helt forfærdelige.

Det var i denne periode, det kom frem, at Beckham havde været hende utro. Og det er tydeligt, at de nærmest ikke kunne få lov til at leve deres liv, fordi paparazzier hele tiden var efter dem.

Da de endelig nåede til LA, fortæller Victoria Beckham, at hun og familien endelig fandt lidt fred fra den enorme interesse, omverdenen havde i dem.

Men det gjorde David Beckham tydeligvis ikke. Da det gik op for ham, at det femtedivisions-lignende hold, han selv havde sagt ja til at spille for, tabte alle sine kampe, og at han var blevet holdkammerater med amatører, skyndte han sig til Milano for at spille i stedet.

- Det forstod hun fuldstændigt, siger han om Victorias reaktion.

Klip til Victoria, der sidder i en sofa og vifter den ene arm helt ud til siden og ligner et stort, skeptisk spørgsmålstegn, mens hun siger: "Vi er lige flyttet fra den ene side af verden til den anden for dig."

Det skulle ikke blive sidste gang, de måtte flytte for ham. Og det var som sagt heller ikke den første.

For David Beckham havde brug for dem, når han spillede: Han følte sig først tryg, når han kiggede op på tribunen og fik øje på dem. Så kunne han løbe den ekstra mil og score det afgørende mål, vi alle måbede og jublede over.

Det var også Victoria Beckham, der samlede ham op, når han fik rødt kort og blev lagt for had af sine fans – og de bare ikke ville elske ham igen, før han førte deres hold til sejren igen.

Det er også for fedt, det sus – når han scorede det helt rigtige umulige mål, lige inden kampen blev fløjet af. Det ved jeg alt om: Jeg brugte det meste af min barndom på at spille fodbold, se fodbold, og jeg kan sagtens huske David Beckham.

I serien ser man ham blandt andet sparke de to hjørnespark, der i overtiden førte til Manchester Uniteds sejr over Bayern München i Champions League-finalen i 1999. Min kæreste sagde til mig, at ”det var det største, der var sket for os på det tidspunkt” - indforstået for ham og hans venner, der på det tidspunkt var omkring otte år gamle.

Jeg ved altså godt, at David Beckham har brolagt mange drømme for små fodboldspillere.

Men skal han virkelig stadig hyldes som en verdensstjerne i dag?

En verdensstjerne, der blev uvenner med sin træner og ikke kunne finde ud af at snakke med ham, inden han skiftede klub.
En verdensstjerne, der ikke prioriterede sin kones fødsel.
En verdensstjerne, der var hende utro.
En verdensstjerne, der siger, familien betyder alt for ham, men flyttede fra dem til den anden side af jorden for at spille fodbold.

Er det virkelig det, der gør én til en stjerne?

I slutningen af programmet siger Victoria Beckham, at programmet har været en form for terapi. At hun er kommet ud med en masse indestængt vrede og frustration.

Det kan jeg godt forstå.

Det er tydeligvis hende, der har betalt prisen for hans succes og sørget for, der var en familie, han kunne kigge op på og spille for.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:Læs også