Rikkie Kolle
Samfund

Italien forbød transkvinder at stille op i skønhedskonkurrence. Nu tilmelder transmænd sig i protest

1. august 2023
Af Silje Qvist
Foto: Evert Elzinga/AFP/Ritzau Scanpix
Det faldt ikke i god jord, da Miss Italy forbød transkvinder at stille op til skønhedskonkurrencen. På tilmeldingslisten kan man nu angiveligt se mere end 100 navne på mænd.

I dette års udgave af skønhedskonkurrencen “Miss Universe” vil to af feltets kandidater være transkvinder. Det har været tilladt for transkvinder at stille op i konkurrencen siden 2012, og i 2018 stillede den første transkvinde op.

Mens den internationale skønhedskonkurrence er frontløber for transkvinders ret til at stille op, har Italiens “Miss Italy” valgt, at ingen transkvinder må stille op.

Det meldte arrangøren af Miss Italy, Patrizia Mirigliani, ud for to uger siden.

Historisk set har det altid været sådan, at kun personer, der fik tildelt det kvindelige køn ved fødslen, kunne stille op i den italienske skønhedskonkurrence.

Det har fået transmænd i Italien op af stolen, skriver DR.

Transmænd protesterer mod forbuddet ved at melde sig til konkurrencen og tage Patrizias krav til deltagerne helt bogstaveligt. De er jo netop tildelt det kvindelig køn ved fødslen.

Federico Barbarossa var den første aktivist til at melde sig til konkurrencen. Han delte efterfølgende et skærmbillede af sin tilmelding, som organisationen “Mixed LGBTQIA+” delte og opfordrede flere transmænd til at gøre det samme.

Han ser forbuddet som endnu et eksempel på fjendtlighed mod LGBTQ+-personer i sit hjemland.

– Jeg kan godt lide at forestille mig, at jeg er en lille del af Italiens fremskridt inden for dette område, siger Federico Barbarossa til NBC News.

Nu skulle der angiveligt være mere end 100 “mandenavne” på listen over tilmeldte. Ifølge Federico skulle nogle af de tilmeldte transmænd være gået videre i konkurrencens næste runde.

Mediet NBC News har ikke fået en kommentar fra arrangøren af Miss Italy, Patrizia Mirigliani på baggrund af protesterne.

Miss Italy er ikke tilknyttet Miss Universe-organisationen.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også