barn
Samfund

Institutioner må opgive at ansætte pædagoger: ”Det er et kæmpe problem”

15. september 2022
af Katrine Rosenbæk
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
En ny undersøgelse viser, at næsten halvdelen af lederne i landets institutioner ikke er lykkedes med at ansætte en pædagog til en ledig stilling det seneste år.

Når forældre afleverer deres børn i institutioner landet over, er det ikke kun uddannede pædagoger, som tager imod børnene. I rigtig mange af landets institutioner er det også ikke-uddannet personale.

I mange år har det nemlig været sådan, at færre personer har søgt ind på pædagoguddannelsen, og det kan mærkes, når institutionerne søger pædagoger.

En ny undersøgelse fra BUPL viser, at knap halvdelen af lederne i landets institutioner har måttet opgive at ansætte en pædagog til en stilling. I stedet har de måttet ansætte personale, som ikke er uddannet.

Det skriver DR, som også har talt med formanden for BUPL, Elisa Rimpler.

- Det er et kæmpe problem, at de ikke kan få det kvalificerede personale og de pædagoger, de har brug for. Det har store konsekvenser for den faglige kvalitet, vi kan levere, siger Elisa Rimpler.

Alene på stuen

Elisa Rimpler fortæller også, at manglen på uddannede kolleger skaber et ekstra pres på de pædagoger, der er. De skal nemlig brug tid på at instruere de kolleger, som ikke er uddannede, og så skal de også tale med andre faggrupper. Det er for eksempel socialrådgivere og PPR – pædagogisk psykologisk rådgivning. Alt sammen ting, der tager tid fra pædagogerne, som de kunne have brugt med børnene.

I undersøgelsen har syv procent af lederne desuden svaret, at der på en eller flere af deres stuer ikke er en fast pædagog tilknyttet. Derudover svarer hver fjerde pædagog, at vedkommende er den eneste pædagog på stuen.

Hvis problemet skal løses, kræver det, at flere uddanner sig til pædagog, og her mener Elisa Rimpler, at der er brug for en national handlingsplan for at få flere til at søge ind.

Hun mener, at man bliver nødt til at se på uddannelsens kvalitet, arbejdsvilkårene og lønnen.

I år havde 4.546 sat pædagoguddannelsen som deres førsteprioritet, da de søgte uddannelse. Det var 1.039 færre personer end i 2021.

Læs også