https://dk-femina-backend.imgix.net/2022-11-09/20221108-024924-1-5607x3824ma.jpg
Abort

I USA stemmer de også om abort. Og der er sendt et "stærkt" signal

9. november 2022
Af Signe Larsen
Foto: Evelyn Hockstein/Reuters/Ritzau Scanpix
Siden den amerikanske højesteret i juni omstødte den centrale dom “Roe v Wade”, der sikrede kvinder i hele USA ret til fri abort, har abortspørgsmålet været et af de helt store emner. Nu også under det amerikanske midtvejsvalg.

Mens det i 13 amerikanske delstater siden juni har været ulovligt at få foretaget en abort, ser det ud til, at abortrettighederne kan på vej tilbage flere steder. I flere stater har vælgerne nemlig stemt for retten til abort.

Et rekordstort antal lovforslag, der enten skal sikre eller indskrænke retten til abort i de enkelte stater, har været på stemmesedlerne. Netop nu er stemmerne ved at blive talt op.

Det er første gang, vælgerne har stemt om at ændre statsforfatningen for at beskytte kvinders abortrettigheder.

Det skriver The New York Times.

I Californien, Michigan og Vermont har vælgerne stemt om, om der skal tilføjes abortrettigheder i delstaternes konstitution, der beskytter og styrker adgangen til abort.

Efter alt at dømme bliver forslagene vedtaget, ifølge The New York Times' foreløbige opgørelse af stemmerne.

I Kentucky har vælgerne stemt om det modsatte - om de vil afvise beskyttelse af abortrettigheder, hvilket vil åbne døren for yderligere restriktioner. Med 86 procent af stemmerne optalt har 52,6 procent af vælgerne stemt nej til forslaget.

I Montana har stemmesedlen set noget anderledes ud. Bliver abortforslaget her godkendt, vil det betyde, at det vil blive ulovligt for sundhedspersonale ikke at forsøge livreddende behandling, hvis en abort resulterer i en levende fødsel - en meget sjælden omstændighed.

Det vil også gælde fødsler og kejsersnit, og læger har været bekymrede for, at det vil begrænse den lindrende behandling af spædbørn, der ikke har en chance for at overleve.

80 procent af stemmerne er indtil videre optalt i Montana, og 52,6 procent af vælgerne har i skrivende stund afvist forsalget.

Noget tyder altså på, at amerikanerne ikke giver op så let. Disse fem initiativer kan komme til at ændre muligheden for at få foretaget en abort for millioner af mennesker i USA, skriver BBC News.

"Denne afstemning er et virkelig stærkt bevis på, at det, vi ved fra forskning og meningsmålinger, er sandt: abort er ikke politisk, og det er ikke partipolitisk," siger Angela Vasquez-Giroux, kommunikationschef hos NARAL Pro-Choice America, til BBC News.

"De fleste amerikanere ser abort som en forlængelse af deres personlige frihed."

Midtvejsvalget i USA løb af stablen tirsdag, hvor amerikanerne blandt andet har stemt om, hvilke pladser der skal gå til henholdsvis Demokraterne og Republikanerne i Senatet og Repræsentanternes Hus – det amerikanske parlaments to kamre.

Onsdag venter vi stadig på, at de afgørende stemmer er blevet talt op – indtil videre er der tale om en vaskeægte valggyser.

Læs også