Palestinians
Samfund

"I øjeblikket er hver eneste person i Gaza sulten"

18. januar 2024
Af Nanna Niemann
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/Reuters/Ritzau Scanpix
Hungersnød og katastrofal sult har ramt Gazas befolkning i kølvandet på Israels fortsatte bombardementer og belejring af området. Det oplyser FN's menneskerettighedseksperter.

Manglen på vand og mad i Gaza er nu så grel, at FN betegner situationen som "en markering af en humanitær krise uden sidestykke".

– Det er uden fortilfælde at få en hel civilbefolkning til at sulte helt og hurtigt. Israel ødelægger Gazas fødevaresystem og bruger mad som et våben mod det palæstinensiske folk, lyder det fra FN.

Gazas befolkning på 1,9 millioner mennesker udgør altså 80 procent af hungersnød og katastrofal sult på verdensplan. Begrebet hungersnød dækker over ekstrem sult.

– I øjeblikket er hver eneste person i Gaza sulten, en fjerdedel af befolkningen sulter og kæmper for at finde mad og drikkevand, og hungersnød er overhængende.

Manglen på fødevarer og den afledte hungersnød er livsfarlig for befolkningen:

– Gravide kvinder får ikke tilstrækkelig ernæring og sundhedspleje, hvilket sætter deres liv på spil. Derudover er alle børn under fem år – 335.000 – i høj risiko for alvorlig underernæring, da risikoen for hungersnød fortsætter med at stige.

En hel generation er nu i fare for at lide af "hæmning".

Begrebet "hæmning" dækker over, at hvis børn er kronisk underernærede, kan det stoppe deres vækst.

På længere sigt kan det have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser.

Ifølge FN kan de konsekvenser spænde fra dårlig kognition til dårlige uddannelsespræstationer, lav løn som voksen, tab af produktivitet og en øget risiko for ernæringsrelaterede kroniske sygdomme i voksenlivet for børn, der overlever hungersnød.

– Vi har slået alarm om risikoen for folkedrab flere gange og vil minde alle regeringer om, at de har pligt til at forhindre folkedrab, lyder det fra FN's eksperter.

– Ikke alene dræber og forårsager Israel uoprettelig skade mod palæstinensiske civile med sine vilkårlige bombardementer, det påtvinger også bevidst og med vilje en høj grad af sygdom, langvarig underernæring, dehydrering og sult ved at ødelægge civil infrastruktur, lyder det.

Læs også