Cæsar
Samfund

Hvor meget tænker mænd på Romerriget? Meget, hvis man skal tro nyt fænomen

27. september 2023
Af Nanna Niemann
Foto: Unsplash
Kvinder fra hele verden er overraskede over, hvor meget deres kærester dagdrømmer om Julius Cæsar. Men ifølge dansk historiker spillede kvinder en ret afgørende rolle i perioden

– Skat, hvor meget tænker du på Romerriget?

Sådan lyder spørgsmålet fra en ung kvinde til sin kæreste i en video, der i skrivende stund har fem millioner visninger på TikTok.

– Tre gange om dagen, lyder svaret uden tøven.

Kvinden i videoen ser målløs ud og beder ham om at uddybe. Hvortil han svarer:

– Altså det gør jeg ofte. Hvorfor? Fordi der er så meget at tænke over.

Verden over er det ved at gå op for kvinder, at deres kærester og mænd åbenbart tænker meget på Romerriget – overraskende meget.

For på TikTok har Romerriget for alvor fået en ny aktualitet.

Søger man på #romanempire, er der i skrivende stund 1.4 milliarder resultater på TikTok.

I trenden filmer kvinder deres kærester, mænd og fædre, mens de spørger dem om, hvor ofte de tænker på Romerriget.

Her svarer mændene alt fra “et par gange om måneden” til imponerende “flere gange dagligt”.

“Jeg bruger timevis på at tænke over Romerriget”

Men hvorfor er mænd tilsyneladende så optagede af Romerriget?

For at opklare mysteriet, har jeg taget fat i historiker Peter Fibiger Bang. Han er om nogen en mand, der tænker meget over Romerriget:

– Det kan næppe blive under 100 gange om dagen, jeg bruger jo timevis på at tænke over og skrive artikler om Romerriget, fortæller Peter Fibiger Bang, der blandt andet er lektor i romersk historie ved Københavns Universitet.

Han kendte godt til trenden på forhånd:

– Min kone opdagede den, og så har vi lige grint lidt af den.

I en af kommentarerne på TikTok giver en kvinde sit bud på, hvorfor mænd er så optaget af Romerriget:

– Romerriget = fantasere om mænd og magt. Det er bare patriarkatet. De er besat af det. Vi er besat af ligestilling, lyder det.

Men selv om Peter Fibiger Bang går med til, at Romerriget overvejende var et patriarkalsk samfund, hvor kvinder ikke havde stemmeret, og mænd sad på den politiske magt, understreger han, at kvinderne alligevel spillede en afgørende rolle:

– Når vi ser på topeliten i Romerriget, altså det vi i dag ville kalde aristokrati, er kvinder meget centrale aktører, fordi aristokrater skaber magtnetværk og noget af det væsentligste til at skabe et magtnetværk er ægteskabsalliancer.

Under enevældige systemer er de personer, der er tæt på kejseren, kongen eller monarken, dem, der har indflydelse. Derfor spillede døtre, mødre og hustruer ofte en stor rolle:

– Og hvem er tættere på kejseren end hans hustru? Derfor endte kejserinderne ofte med at få enormt stor politisk magt. Tænk på Livia, Augustus’ hustru.

Selv om TikTok flyder over af mænd, der tænker på Romerriget, mener Peter Fibiger Bang, at kvinder også interesserer sig for romerne.

Han fremhæver den nu pensionerede historiker fra Cambridge, Mary Beard, der er en af de mest anerkendte forskere i Romerriget.

– Hun er den mest offentligt kendte romerske historiker lige nu, så der er faktisk ret mange kvinder, der interesserer sig for Romerriget.

Peter Fibiger Bang byder Romerrigets revival på TikTok velkommen og håber, at trenden kan få endnu flere til at interessere sig for perioden:

– Jeg synes, det er lidt sjovt. Som professionel historiker har jeg faktisk et princip, der er, at hvis ikke den romerske historie bliver misbrugt, så lever den ikke. “The more the merrier”, som man siger.

Hvad er kvindernes Romerrige?

Imens TikTok flyder over af videoer med mænd, der svarer på, hvor ofte de tænker på Romerriget, er der vokset en ny type videoer frem.

Startskuddet var en video på TikTok, hvor en bruger undrede sig over, hvad den kvindelige pendant til Romerriget kunne være:

– Men det, jeg gerne vil vide, er, hvad er den kvindelige version af Romerriget? Hvad er noget tilfældigt, som kvinder tænker på meget regelmæssigt?

Det har fået kvinder verden over til at bidrage med deres bud, og det er nu blevet til en ny version af originalen.

Her spænder svaret fra “Prinsesse Diana” og “har jeg husket at slukke for mit glattejern” til mere dystre emner som frygten for at blive voldtaget eller dræbt:

Men modtrenden viser også, at det ikke kun er mænd, der er optaget af Romerriget.

– Den kvindelige version af Romerriget? Det ER Romerriget, lyder det i en video fra TikTok-brugeren vintagehistorian.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også