Barbara Bertelsen
Genlæs

Hvem er Barbara Beatrice Bertelsen med de opsigtsvækkende sms’er?

11. marts 2021
af Bonna Haagen Pedersen
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Hun er Danmarks mest magtfulde kvinde næst efter Mette Frederiksen. Statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen, trækker endnu engang overskrifter i forbindelse med minksagen. Men hvem er statsministerens højre hånd egentlig?

Artiklen er opdateret 30.06 med nye oplysninger om minksagen.

Hun arbejder helst bag kulissen. Med den aktuelle minksag er der dog endnu engang blevet kastet et spotlys på Barbara Beatrice Bertelsen, departementschef i Statsministeriet.

Ifølge Minkkommissionen har hun og en række andre departementschefer nemlig begået så voldsomme tjenesteforseelser, at det offentlige skal forsøge at stille dem til ansvar. Det kan betyde alt fra en irrettesættelse til en afskedigelse - og derudover kan det også føre til en straffesag, skriver Berlingske.

Men hvem er hun?

Her er fem ting, vi ved. For der er hundredvis af ting, vi ikke ved om hende.

Baggrund

Hun er 48 år, født i 1973 i København og flyttede med familien til Esbjerg, da hun var et år gammel, hvor faren arbejdede som familielæge.

I 1998 blev hun uddannet Cand. jur. fra Aarhus Universitet, og hun startede ifølge Altinget sin karriere som fuldmægtig i Justitsministeriet samme år.

Inden hun landede i hendes nuværende position som departementschef i Statsministeriet, var hun departementschef i Justitsministeriet fra 2015 til 2020.

Spillede en afgørende rolle i nedlukningen af Danmark

I et afsnit af nyhedspodcasten Genstart med titlen ”Mettes højre hånd”, kom det frem, at Bertelsen havde spillet en afgørende rolle i nedlukningen af Danmark sidste år.

I samme program beskrev Søren Pind sin tidligere kollega Barbara Bertelsen som ”passioneret”.

Ifølge Berlingske har få personer haft så stor betydning som hende for, hvor hurtigt Danmark reagerede på coronapandemien og valget om at lukke landet ned.

Mens sundhedsmyndighederne var mere forsigtige i deres stillingtagen til nedlukning, kaldte Bertelsen til handling med ordene “Hope is not a strategy”.

Minksagen, Mogens Jensen og de beordrende sms’er

I forbindelse med Minkkommisionen kom det frem, at Bertelsen havde opfordret departementschefen i Mogens Jensens ministerium til at udvise ”max ydmyghed”.

Her skrev hun blandt andet: ”Hvornår kommunikerer I (og lægger jer ned og ruller jer, som vi vendte ;))”

Et eksempel på, at Bertelsen ikke er som embedsmænd er flest. Embedsværket i Danmark forventes at agere upolitisk.

I sidste uge, kunne Politiken fortælle, at Bertelsen også har slettet centrale sms'er fra de intense dage, hvor beslutningen, om at alle mink skulle aflives, blev taget uden først at sikre lovhjemmel.

Privat

Bertelsen har ingen børn, og hvis hun har en partner, er denne i hvert fald hemmelig.

Kilder har fortalt til Altinget, at hun gerne planlægger sine ferier et helt år i forvejen. De skal være aktive, og der skal ske noget hele tiden.

I sommer kunne Frihedsbrevet fortælle, at hun har en bogklub med chefredaktør på Information, Rune Lykkeberg, tidligere chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, og litteraturredaktør på Politiken, Jes Stein Pedersen.

Væremåde

Hun beskrives til Altinget blandt andet som hårdtarbejdende, grundig, lynende intelligent og løsningsorienteret af folk, der arbejder sammen med hende.

Men det bliver også nævnt, at hendes passionerede stil nogle gange går ud over hendes kollegaer.

Der er ikke meget at finde på mytiske Barbara Bertelsen, da hun gerne holder sig uden for pressens søgelys.

Så resten må blive i det uvisse.

Læs også