Isabella Hindkjær
Kommentar

“Hvad nu, hvis vi aftaler, at sommeren 2022 er en tiltrængt pause?”

22. juni 2022
Af Isabella Alonso de Vera Hindkjær
KOMMENTAR: Hvis ansvar er det, at vi har det godt, hvis velvære kan være alt fra powerpilates og botox i bekymringsrynken til basale menneskelige behov som at tage et bad? Det spørgsmål stiller chefredaktør, Isabella Hindkjær, i denne kommentar.

Hvordan har du det? Godt, håber jeg? Sommeren er her, og nøj, hvor vi skal bade, kysse og danse til den lyse morgen!

Det er nu, vi skal have det fantastisk, men statistikken bekymrer mig. I foråret kom Sundhedsstyrelsen med en stor rapport, der kortlægger danskernes trivsel. Og de nyeste tal viser, at mange kvinder mistrives. Det står særligt slemt til med de yngre kvinder.

Næsten hver fjerde unge kvinde har mentalt dårlig helbred. En stor stigning, når man ser på tallene fra den seneste undersøgelse tilbage i 2013 – som allerede dengang var høje. Lige siden har stort samtlige danske medier i talrige artikler og indslag forsøgt at finde roden til vores mentale mistrivsel.

Er det de sociale medier? Fremdriftsreformer? Den dårlige normering i vuggestuerne? Det hele?

Vi har det ikke godt med os selv – det er det eneste, vi ved.

Og samtidig lever vi i en verden, hvor der aldrig har været mere fokus på vores velvære. Wellness og self-care er buzzwords – og det virker, som om de ord kan bruges til at sælge alt.
Måske er netop det (også) problemet: Hvis velvære kan være alt fra powerpilates og botox i bekymringsrynken til basale menneskelige behov som at tage et bad og gå alene på toilettet (hej, småbørnsforældre!), hvis ansvar er det så, at vi har det godt?

Vi taler så meget of self-care. Lad os tale noget mere om self-love.

På en eller anden måde er velvære blevet en præstation. Et eftertragtet, men uspecifikt rum, der tilsyneladende kan rumme alt fra basale menneskelige behov i den ende ende af skalaen til injektionsbehandlinger og luksusvarer i den anden.

Noget, der skal se fedt ud på Instagram. Et markedsføringsgreb. Underforstået – hvis du allerede har overskud, netværk, penge, så kan du få, men har du ingen, så må du gå.

Men det er hverken wellness eller self-care at dyrke sommeren som en olympisk disciplin og sin krop som en mellemstor virksomhed, der skal optimeres, effektiviseres og afrapporteres.

Jeg ved ikke, hvordan vi løser trivselskrisen.

Men hvad nu hvis vi aftaler, at sommeren 2022 er en tiltrængt pause? Fra at præstere og excellere. Hvad nu hvis vi aftaler, at den her sommer handler om at være og elske det menneske, som kender dig allerbedst: DIG?

Læs også