https://imgix.femina.dk/2023-01-06/20180207-153052-L-5295x3535ma.jpg
Samfund

Hurra! Nu er det snart slut med at hive shampoo og parfume op af tasken i lufthavnen

6. januar 2023
Af Signe Larsen
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rejsende i Københavns Lufthavn kan glæde sig over inden længe at slippe for at hive alle deres væsker og elektronik op af tasken i sikkerhedskontrollen.

Du prøver febrilsk at tage din jakke af og bunde din vandflaske i samme sekund, mens du nærmer dig rullebåndet og medarbejderen, der står klar til at inspicere, om du faktisk har husket at lægge din deodorant i en miniature frysepose på båndet.

Og hvordan er det nu – skal computeren ud af sit sleeve, og skal skoene af?

Der findes kun få ting mere stressende end at stå i køen til sikkerhedskontrollen i lufthavnen, hvor man efterhånden er vant til at få endevendt sin i forvejen stramt-pakkede kabinekuffert.

Men nu er der godt nyt til alle rejsende i Københavns Lufthavn!

Et nyt 3D-system vil inden længe blive implementeret, og det vil blandt andet gøre det muligt at lade både computer og frysepose med væsker blive i tasken, skriver Berlingske.

Nye skoscannere og metaldetektere skal samtidig gøre det muligt at lade sko, ur og bælte blive på.

– Ambitionen er, at man bare lægger sin taske med det hele i, beholder sin jakke på og går igennem en scanner, hvor man ikke skal stoppe. Det lyder supernemt, men det er vanvittig kompliceret, fordi der stadig er en række tekniske udfordringer, siger Johnnie Müller, som er direktør for sikkerheden i Københavns Lufthavn, til Berlingske.

Forventningen er, at en del af de rejsende fra København fra 2024 vil kunne benytte de hurtigere gennemgange. Fra 2026 skulle det være implementeret fuldt ud til glæde for alle passagerer.

Systemet, som indtil videre har været igennem en forsøgsperiode, har Københavns Lufthavn udviklet ud fra erfaringer fra andre lande.

Helt op til 1970’erne var det muligt at flyve, uden at passagererne skulle igennem sikkerhedskontrol. Senere har flykapringer og forsøg på at medbringe flydende eksplosiver betydet, at der overalt i verden er blevet indført omfattende sikkerhedsforanstaltninger i lufthavnene, skriver avisen.

Den nye teknologi vil gøre det muligt for personalet i lufthavnen at se alle genstande i tasken separat, uden at de skygger for hinanden.

Teknologien gør det også muligt at se, hvilket materiale genstandene er lavet af. Det er derfor, det bliver muligt at lade det hele ligge i tasken.

I Storbritannien har de rejsende endnu mere at glæde sig over. I december 2022 meddelte den britiske regering, at det planlægge, at “100-milliliter reglen” for væsker bliver fjernet.

Efter planen vil det fra august 2024 med ny teknologi være muligt at medbringe væsker op til to liter, altså betydeligt mere end de maks. 100 milliliter, man i dag må medbringe i små rejsestørrelser.

Så heldige er vi altså ikke endnu i Danmark, men forhåbentligt ser vi alle sammen ind i en fremtid, hvor vi ikke skal beslutte, om vi vil ofre vores balsam eller parfume, fordi der simpelthen ikke er plads til begge dele.

Læs også