Giorgia Meloni
Samfund

Hun vil være alle italieneres premierminister. Bare ikke dem, der er homoseksuelle og woke

26. september 2022
Af Rita Gunnarsdóttir Dam
Foto: Andreas Solaro/AFP/Ritzau Scanpix, Mega
Højrenationale Giorgia Meloni ser ud til at blive Italiens første kvindelige premierminister. Hun er nationalist, mor, kristen og har set sig sur på Gurli Gris.

Alt tyder på, at Giorgia Meloni, der står i spidsen for partiet Italiens Brødre, kommer til at lede en højrefløjskoalition i det italienske parlament.

Det viser de foreløbige resultater af det italienske parlamentsvalg, som fandt sted søndag.

Hun bliver ikke blot den første kvindelige premierminister, men også den første premierminister, der repræsenterer nyfascismen fra den yderste højrefløj.

Dermed tager Italien en skarp højredrejning, hvilket leder tankerne hen på Ungarns Viktor Orban og Marine Le Pen i Frankrig.

Begge kontroversielle politiske skikkelser, som har lykønsket Meloni med det gode valgresultat.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni gik til valgkamp med sloganet ”Gud, familie og fædreland”. Bliv klogere på hende her.

Hun er modstander af fri abort

Giorgia Meloni kunne have været en abort. Hendes mor var i hvert fald på nippet til at få en i Rom tilbage i 1976.

Det fortæller hun i sin selvbiografi.

Aborten var ikke fri tilbage i 1976, så flere sætter spørgsmålstegn ved, hvordan moren dengang kunne få en tid på en abortklinik.

Sandt eller ej, så er abort en af Melonis mærkesager. Hun går ikke ind for fri abort, og hun opfordrer kvinder til at finde andre alternativer, hvis de ikke ønsker at blive gravide.

Hun har udtalt, at hun ikke vil afskaffe den fri abort, men hun vil gerne gøre mere for ”forebygge” dem. Hvilken man ikke har gjort godt nok indtil nu, mener hun.

Valgresultatet har gjort flere kvinder bekymrede for, om det bliver endnu sværere at få foretaget en abort i Italien fremover.

Da hun blev sur på Gurli Gris …

Giorgia Meloni er opvokset i et arbejderkvarter i Rom med sin mor og en far, der skred, da hun var barn.

Selv har hun et barn med sin partner, som hun ikke er gift med. Hvilket nogle italienere synes er modstridende, når man tænker på hendes konservative familieværdier.

gurli

Hun er stor tilhænger af kernefamilien, som hun mener, består af far, mor og børn.

Det kom for nylig til udtryk, da hendes parti tordnede mod et afsnit af den populære tegnefilmserie ”Gurli Gris”, hvor et lesbisk isbjørnepar er med.

Partiet mener ikke, at små børn skal eksponeres for netop den familieform.

For hende er det et resultat af det, hun kalder LGBT-lobbyen og den såkaldte woke-bevægelse, der i hendes øjne har taget overhånd.

Hun bliver anklaget for at være homofob

Giorgia Meloni mener ikke, at homoseksuelle skal have lov til at adoptere.

Som premierminister kommer hun ikke til at kæmpe for, at homoseksuelle får flere rettigheder. Hun synes, at det er rigeligt, at homoseksuelle par kan registrere deres partnerskab.

Hun bliver jævnligt kaldt homofob, hvilket hun afviser blankt.

– Hun betragter ikke homoseksuelles rettigheder som en prioritet i Italien. Til trods for, at der sker relativt mange hadforbrydelser i Italien, siger Alberte Bové Rud, ph.d.-studerende ved DIIS, i podcasten Genstart.

Alberte Bové Rud fortæller om en episode på Sardinien for et par uger siden, hvor en mand løb på scenen med et regnbueflag og med budskabet om, at LGBT+-personer skal kunne gifte sig. Hvilket hun affærdigede fuldstændig.

Giorgia Meloni

Partiet trækker tråde til Mussolini

Under valgkampen har der floreret et klip med en 19-årig Giorgia Meloni, der i et interview fortæller, at Benito Mussolini, den italienske diktator og leder af det fascistiske parti, er den største statsmand, Italien har haft i mange år, og at han har gjort mange gode ting for landet.

Hun vil næppe gentage de samme pointer i dag.

Hun har forsøgt at nuancere sit syn på fascismen ved at udtale, at Mussolini har begået flere fejltagelser såsom at deltage i Anden Verdenskrig med Adolf Hitler, Nazitysklands diktator.

Italiens Brødre har ikke tøvet med at have flere af Mussolinis efterkommere som medlemmer. Hvilket blot har pustet til anklagerne om, at hun og partiet er fascistisk. Det afviser hun.

Meloni har sagt, at hun har et “fredeligt” forhold til ideologien.

Læs også