Fødsel
1. september 2022

Hun skulle føde, men afdelingen i Lissabon havde ikke plads. Så fik hun et hjertestop og døde

I Portugal døde en 34-årig indisk kvinde efter at være blive nægtet adgang til en fuld fødeafdeling.
Af: Af Silje Qvist
marta

Foto: Paulo Mumia/AP/Ritzau Scanpix

Det er ikke kun i Danmark, at der mangler personale på fødegangene. I Portugal har regeringen gennem længere tid fået kritik, fordi der mangler personale, som beskæftiger sig med gynækologi, graviditet og fødsler.

Derfor har de lukket nogle af fødeafdelingerne, og gravide kvinder i fødsel har været tvunget til at blive flyttet fra et hospitals fødeafdeling til et andet hospital på grund af pladsmangel og har oplevet lange udskydelser af fødslen.

Det skete for en 34-årig indisk kvinde, der besøgte Portugal som turist. Men da hun blev flyttet fra det største hospital i Lissabon til et andet, fik hun hjertestop. Det skriver BBC.

Den indiske kvindes barn blev efterfølgende født ved et kejsersnit og er i god behold. Barnet er dog født meget for tidligt og vejer kun 772 gram.

Men kvinden overlevede ikke. Hun døde på hospitalet, og hendes død skal efterforskes yderligere.

Der har også været to tilfælde, hvor et spædbarn har mistet livet, mens mødrene er blevet transporteret mellem hospitaler.

Nu har den portugiske sundhedsminister, Marta Temidos, trukket sig. Portugals premierminister António Costa har udtalt, at den indiske kvindens død var ”det sidste strå”, der ledte til Marta Temidos tilbagetrækning.

Den akutte mangel på sundhedspersonale i Portugal, der særligt beskæftiger sig med gynækologi, graviditet og fødsler, har ledt til, at regeringen nu overvejer at hyre folk fra andre lande.

På de danske fødegange mangler der også personale. Især fødegangene i Region Hovedstaden har svært ved at rekruttere jordemødre. I sommerferien kunne femina fortælle, at regionen havde 95 ledige jordemoderstillinger.

Danske kvinder bliver også sommetider omvisiteret, ligesom det sker for portugiske kvinder. DR har blandt andet fortalt om en kvinde, der blev sendt fra Herlev Hospital til Slagelse i en taxa, mens hun havde med regelmæssige veer.

I november sidste år var jordemødre fra både Hvidovre og Herlevs fødeafdelinger ude og advare om, at de frygtede, at forholdene på fødegangene kunne koste et barns liv.

Det er dog vigtigt at understrege, at der ikke har været historier om danske kvinder eller babyer, der har mistet livet under transporten mellem fødeafdelinger. Men den aktuelle portugiske historie viser, at der også er massive problemer på fødeafdelinger andre steder i Europa.

Læs mere om:

Læs også