tabu
Samfund

Hun sad på hug mellem to biler med bukserne nede om anklerne, mens folk kiggede nysgerrigt

9. juni 2023
Af Trina Nielsen
Foto: Privat
Mange har sikkert prøvet at skulle tisse helt ekstremt uden et toilet i miles omkreds og derfor set sig nødsaget til at lade vandet et alternativt, offentligt sted. Det er noget, der sker flere gange om ugen for lokalpolitiker Lotte Kofoed.

I løbet af de seneste 14 dage har Lotte Kofoed tisset mellem to biler på Hauchsvej, i en offentlig have på Allegade og i en offentlig park ved søerne i København.

Den 36-årige byrådspolitiker og formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Frederiksberg Kommune har valgt at dele det med sine følgere på Twitter, fordi hun gerne vil starte en debat om, at der er alt for få toiletter i byen, siger hun.

På Frederiksberg er der 11 offentlige toiletter til 105.000 borgere. Og det er især noget, der rammer kvinder og folk, der har problemer med vandladning – som hende selv.

For nylig stod valget mellem tis i bukserne eller på vejen mellem to biler, fortæller hun. Hun observerede godt folks nysgerrige blikke, mens hun sad der på hug med bukserne om anklerne.

Og tanken strejfede hende da også: Gad vide, om dem, der kiggede, var nogle af dem, der havde sat kryds ved hende til kommunalvalget?

– Der var en, der skrev på Twitter, at jeg tissede offentligt for at lave et statement. Men der er ikke nogen lokalpolitikere, der har lyst til at blotte sig i den by, de er valgt i. Det er det ultimativt mest ydmygende overhovedet. Det gør jeg ikke for sjov, siger Lotte Kofoed.

Hun fortæller, at hun altid har haft problemer med at holde på vandet. Og så tager hun indimellem noget medicin for kroniske smerter, som kun gør det endnu sværere at holde sig.

Når trangen presser på, er gaden typisk den sidste udvej. Normalt plejer hun at gå ind på barer eller restauranter og spørge, om hun må låne toilettet, siger hun.

– Jeg har været nødt til at lyve mig gravid mange gange for at få lov til at låne et toilet. Hvis det er en kvinde, der står der, kan jeg finde på at sige, at jeg har en dundrende blærebetændelse.

Flere af hendes veninder har samme problem. Især dem, der har født børn, siger hun. Og hendes oplevelse er, at det er et kæmpe tabu.

– Som kvinde kan man ofte få at vide, at man bare skal lave bækkenbundsøvelser. Men det kan alle altså ikke bare. Jeg føler ikke, at det er noget, der bliver taget seriøst, siger Lotte Kofoed.

Hvilket signal synes du, det sender, når du som folkevalgt bryder loven ved at tisse offentligt?

– Det bryder jeg mig ikke om. Jeg synes, det er sindssygt ubehageligt og ville jo rigtig gerne undgå det. Men når jeg er på det stadie, tænker jeg, at så må jeg betale de 1.500 kroner, eller hvad det koster i bøde. Men jeg har ikke et valg, når der ikke er flere offentlige toiletter, eller butikkerne er lukkede.

Mange københavnere mener også, at der mangler parkeringspladser. Er det så okay, at de parkerer ulovligt?

– Jeg synes ikke, man kan sammenligne den personlige ydmygelse, det er at tisse offentligt som kvinde grundet fysiske udfordringer, med ikke at kunne finde en parkeringsplads. Jeg oplever ikke, at der et tabu om ikke at kunne finde en parkeringsplads.

– Jeg kan jo ikke holde mig. Hvad skal jeg gøre? Tisse i bukserne eller tage en ble på? Det kommer ikke til at ske.

Er det okay at bryde loven, hvis det omhandler et tabu?

– Man skal ikke bryde loven. Jeg har bare ikke et alternativ i nogle situationer. Bliver jeg taget af politiet, må det være sådan.

Hvordan vil du som formand for Kultur- og Fritidsudvalget gøre noget ved problemet med for få offentlige toiletter?

– I Tyskland har de noget, der hedder Nette Toilette, hvor byen betaler erhvervsdrivende for at åbne deres toiletter for andre end betalende kunder. Det synes jeg er et så fedt projekt. Jeg vil meget gerne undersøge, om vi kan åbne op for nogle toiletter, vi har i forvejen på den måde, og så skal vi bygge flere kommunale toiletter med offentlig adgang.

Læs også