Rio de Janeiro, BRAZIL - Taylor Swift returns to the stage in Rio after a fan who attended her concert on Friday died and Saturday's show was postponed to Monday due to the excessive heat.
Samfund

Hun mistede livet under skoldhed Taylor Swift-koncert: Nu er Anas dødsårsag klarlagt

28. december 2023
Af Signe Frederikke Pedersen
Foto: Disi/Backgrid/Ritzau Scanpix
Den 23-årige fan af det amerikanske popidol Taylor Swift omkom af varmeudmattelse og siden hjertestop, da hun tog ind for at se sin store helt på et brandvarmt stadion i Brasilien.

Det er en måned og ti dage siden, den kun 23-årige Ana Clara Benevides befandt sig til en koncertbegivenhed, som hun havde ventet et årti på at få lov til at opleve.

Men den unge kvinde – der gennem adskillige år havde været kæmpefan af det amerikanske popidol Taylor Swift – besvimede under koncerten på Nilton Santos Stadium i Rio de Janeiro og mistede efterfølgende livet.

Og nu står det klart, at Ana Clara Benevides, som den 17. november kun nåede at opleve to numre ved koncerten, døde af varmeudmattelse, der fik hende til at besvime, ligesom hun efterfølgende blev ramt af hjertestop.

Hun døde på det lokale hospital nogle timer efter.

Det skriver nyhedsbureauet AP onsdag.

Ifølge en retsmedicinsk rapport fra Rio Forensic Institute førte Benevides varmeeksponering til, at hendes hjerte og lunger satte ud. Rapporten udelukker samtidig brug af stoffer eller andre allerede eksisterende forhold, der kan have ført til hendes død.

Temperaturerne var rekordhøje både ved stadion og i resten af landet, hvor vejret påvirkes af både klimaforandringerne og af vejrfænomenet El Niño, og i midten af november nåede temperaturerne flere gange langt op over 40 grader.

Netop varmen fik også Taylor Swift til at udskyde en af sine koncerter i den brasilianske storby, og Ana Clara var da heller ikke den eneste, der led under de ekstreme varmegrader.

Flere fans forlod endda koncertstedet i Rio de Janeiro med anden- og tredjegradsforbrændinger på grund af varmen.

Også oppe på selve scenen voldte varmen problemer. Her måtte Taylor Swift selv gispe efter vejret, hvilket flere fans fangede på video.

På andre videoer fra koncerten kunne man se 33-årige Swift henvende sig til publikum flere gange, både under numrene og ind imellem dem, for at spørge sit publikum, om de er okay.

I en af videoerne, der florerede på sociale medier som TikTok og X, kan man se Taylor Swift bede ansvarlige for arrangementet om at komme nogle af publikummerne til undsætning med vand.

– Kan I se det? Undskyld, men det er bare virkelig varmt. Og hvis nogen beder om vand i sådan en hede, så er det, fordi de trænger til det, sagde Taylor til vagterne på det brasilianske stadion.

Den 17. november – dagen for dødsfaldet, der også chokerede popstjernen, som "med knust hjerte" aflyste den efterfølgende aftens koncert – stod fans i kø i timevis under den ulidelige varme, mens koncertarrangørerne efterfølgende blev beskyldt for ikke at give tilladelse til at medbringe vand på stadion.

De 60.000 publikummer havde heller ikke tilstrækkelig adgang til væske, lød kritikken fra blandt andre den afdøde kvindes far, som stadig kræver en undersøgelse af hændelsen – og især arrangøren T4F’s ansvar.

Denne artikel blev første gang bragt af SE&HØR. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også