kate
Samfund

Hun havde endelig fået lov til at få en abort - nu er der truffet en ny beslutning

8. december 2023
Af Siri Franceschi
Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
Torsdag vandt en kvinde i Texas retten til at få en abort, efter hun havde lagt sag an mod staten. Men fredag blokerede en højere retsinstans for afgørelsen, så kvinden, der er gravid i 20 uge, nu igen venter på en afgørelse.

Opdatering: Sent fredag eftermiddag blokerede Texas’ højesteret for den afgørelse, der tillod Kate Cox at få en abort. Det betyder, at ni republikansk udpegede dommere nu skal tage stilling til sagen, og at Kate Cox, der er gravid i 20 uge med et foster, der er diagnosticeret med en svær kromosomfejl, i mellemtiden ikke kan få en abort. Der er endnu ikke sat nogen tidsramme for, hvornår den nye afgørelse vil falde.

Torsdag fik en gravid kvinde, der har sagsøgt staten Texas for at få ret til en abort, domstolens afgørelse for, at hun lovligt kan afbryde sin graviditet.

Det skriver CNN.

Afgørelsen markerer en væsentlig udvikling i Texas’ igangværende debat om, hvorvidt der skal gøres medicinske undtagelser, når det kommer til statens kontroversielle abortlovgivning.

Kvinden, den 31-årige Kate Cox, der er gravid i 20 uge, anlagde tidligere på ugen sagen, hvor hun bad en domstol i Austin om midlertidigt at suspendere statens abortforbud, fordi hun af frygt for at overtræde loven ikke har kunnet få foretaget en abort.

Kate Cox’s foster er blevet diagnosticeret med kromosomfejlen Trisomi 18, der også går under navnet Edwards’ syndrom, hvilket betyder, at det ikke forventes at leve mere end et par dage efter fødslen.

Derudover har Kate Cox’ læge konstateret, at en gennemførelse af graviditeten vil sætte hendes liv i fare samt forringe hendes chancer for fremtidige graviditeter.

Netop frygten for, at Kate Cox ikke i fremtiden kan blive gravid, var et af dommerens argumenter for at tillade hende en abort.

– Tanken om, at Mrs. Cox desperat ønsker at blive forælder, og at denne lov faktisk kan medføre, at hun mister den evne, er chokerende, og ville være en genuin misforståelse af retfærdighed, udtalte dommeren Maya Guerra Gamble, der underskrev tilladelsen.

Alligevel advarede Texas’ statsadvokat, Ken Paxton, efter kendelsen Kate Cox’ læge med, at hun stadig kunne risikere strafferetlige sanktioner, hvis hun valgte at udføre den domstolsbeordrede abort. Ifølge ham havde Kate Cox ikke i tilstrækkelig grad demonstreret, at hendes situation var livstruende.

Kate Cox har været på skadestuen tre gange i løbet af sin graviditet på grund af voldsomme kramper og uidentificerbare væskelækager, men har ikke kunnet få en abort, fordi loven ikke indikerer, om hendes tilstand er alvorlig nok.

I Texas har kvinder kun ret til at få en abort efter sjette graviditetsuge, hvis deres tilstand kan beskrives som en “medicinsk nødssituation,” hvilket blandt andet indebærer livsfare.

Selv om Kate Cox i denne omgang vandt sagen, er kampen langt fra slut, udtalte hendes advokat, Molly Duane, efter kendelsen, med henblik på, at den kun gælder Cox og ikke de tusinder af andre kvinder, der også ønsker en abort.

– De er ligeglade med, om mennesker lever eller dør, så længe de er tvunget til at føde, sagde hun efter kendelsen.

Vil du lytte til femina? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også