nm
Samfund

Hun er blevet arresteret 13 gange og idømt 31 års fængsel. Nu har hun fået Nobels fredspris

6. oktober 2023
Af Silje Qvist
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Narges Mohammadi sidder fængslet i det berygtede Evin-fængsel i Iran, der huser mange af Irans politiske fanger.

Narges Mohammadi har modtaget dette års Nobels fredspris. Hun er blevet valgt mellem 351 nominerede til prisen, heriblandt Ukraines præsident Zelenskyj og klimaaktivisten Greta Thunberg.

I mange år har den 51-årige iranske Narges Mohammadi kæmpet for kvinders rettigheder i Iran. Hun har opfordret til at afskaffe dødsstraf i landet, og så er hun stærk fortaler for frihed.

Fra Berit Reiss-Andersen, der er Nobel-komiteens formand, lød det:

- Hendes modige kamp har været forbundet med enorme personlige omkostninger.

Regimet har arresteret Narges Mohammadi 13 gange i alt. Hun er fem gange blevet dømt, og det er blevet til domme på i alt 31 års fængsel og 154 piskeslag.

Om fredsprisen når frem er endnu uvist.

Narges Mohammadi afsoner lige nu en straf fra 2022 på otte års fængsel og 74 piskeslag, der senere er blevet forlænget til 12 års fængsel. Hun sidder fængslet i det berygtede Evin-fængsel, der er kendt for at huse mange af Irans politiske fanger.

Fra sine tidligere fængselsdomme har Narges Mohammadi berettet om tortur af særligt kvindelige fanger.

Hun har nægtet at være stille bag tremmerne, og af den grund har hun fået forbud mod at tale med sin mand, Taghi Rahmani, og sine to børn, Ali og Kiana. Hun har ikke talt med dem i 18 måneder.

Da komiteens formand blev spurgt, hvordan Narges Mohammadi skal kunne modtage sin pris, fortæller hun, at man håber, at hun bliver løsladt.

Nu har FN opfordret til, at Narges Mohammadi skal løslades. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Narges har af gode grunde ikke mulighed for at kommentere på sin pris, men hendes mand har over for nyhedsbureauet Reuters sagt:

- Det er en hæder til “kvinde, liv, frihed”-bevægelsen. Prisen er til det iranske folk og menneskerettighedsaktivister.

Til den norske kanal NRK har Narges’ bror, Hamidreza Mohammadi, fortalt, at han håber, at modtagelsen af denne pris gør menneskerettighedsaktivisters liv mere sikre i Iran.

- Situationen er meget farlig, som det ser ud nu. Aktivister kan miste deres liv. Glæden er så stor, og jeg er så glad på Narges vegne.

Narges Mohammadi er set som en af de fremmeste forkæmpere for menneskerettigheder i Iran, og derfor har hun også været nomineret til fredsprisen flere gange.

Narges Mohammadi er den nittende kvinde, der modtager den 122 år gamle pris.

Demonstrationer i Iran

Sidste år 16. september 2022 døde den 22-årige Jina Mahsa Amini i politiets varetægt efter, at det iranske moralpoliti havde arresteret og udøvet vold mod hende. De mente ikke, at hendes tørklæde sad korrekt.

Jinas død startede en protestbevæglse i landet, som startede med, at iranske kvinde brændte deres tørklæder og klippede deres hår af. Mænd og kvinder gik sammen på gaden for at demonstrere.

Regimet har slået hårdt ned på demonstranterne. Vi ved, at omkring 530 iranere har mistet livet i forbindelse med demonstrationerne, men der kan være et mørketal, som vi ikke kender til. Omkring 22.000 iranere er blevet arresteret under protesterne i landet.

Hun er den anden iranske kvinde, der modtager prisen. Shirin Ebadi vandt prisen tilbage i 2003 for sin kamp for demokrati og menneskerettigheder i Iran.

De iranske myndigheder har ikke kommenteret på prisoverrækkelsen.

Du kan lytte til femina update-podcasten i appel Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også